Лутовац: Улазак Србије у ЕУ да буде у споразуму о Kосову
24. март 2023.13:54
ПОДЕЛИ:
“Не подржавамо споразум о Kосову због начина на који је донет, због садржаја и због тога што му је гарант Вучић. Предложили смо да део споразума о Kосову који ће подржати грађани буде и улазак Србије у ЕУ”, каже у интервјуу за “Нову” Зоран Лутовац, председник ДС. Упитан да ли мисли да Kосово може да се врати у састав Србије и на који начин, он наводи да мисли да то сада уопште није тема.

Рекли сте да нећете ићи на разговор код председника Србије Александра Вучића о споразуму о Kосову. Он је рекао да постоје неке информације на ту тему о којима не може да говори јавно у парламенту, али би их пренео представницима странака. Зар не мислите да би требало да чујете те информације, јер је реч о једном од најважнијих државних питања?

„Вучић је позив најавио преко медија, али позив није стигао, баш као ни прошли пут када је најавио консултације. Дакле, нема никаквог позива, а и када бих га добио не бих се одазвао. Вучић је већ прихватио Споразум и анекс о његовом спровођењу и о чему би сада да разговара? Нема потребе да нас накнадно упознаје са документом који је већ прихваћен и са којим смо се упознали преко посредника и медија.

Што се тиче поверљивих информација које би рекао представницима странака, а не може да их каже у парламенту – то је потпуно неприхватљиво. Он нема права да било шта крије од парламента и грађана и да у поверењу саопштава представницима партија. Такође, није нормално да он позива представнике посланичких група да дођу код њега на разговор. Управо обрнуто, он би требало да се одазове позиву посланика да положи рачуне у Скупштини“.

Изјавили сте и да не подржавате споразум о Kосову, што због начина на који је сачињен, што због тога што му је гарант Вучић. Kоји је конкретно ваш предлог за решавање косовског питања, а да у исто време трајно не зауставимо европски пут?

„Због начина на који је донет, због садржаја и због тога што му је гарант Вучић. Споразум који је искључио све у Србији изузев Вучића, не може добити нашу подршку. Србија се зауставила на европском путу зато што нема владавину права, нема слободне медије, нити слободне и поштене изборе. Зато што је аутократска, а не демократска држава. И то не може да се компензује било каквим споразумом. Србија никада неће испунити критеријуме за ЕУ док је Вучић на власти, јер му није у интересу да испуњава критеријуме.

Ако будемо имали слободне медије, он ће изгубити власт. Ако будемо имали слободне и поштене изборе, он ће изгубити на изборима. Веома је важно зауставити даље пропадање Србије и да изградимо уређену демократску државу. Ако то не урадимо урушићемо се као друштво и држава, са Kосовом или без њега. Зато смо предложили да део споразума о Kосову који ће подржати грађани буде и улазак Србије у ЕУ. По уласку у ЕУ Србија би могла, на једној страни, да испуњава стандарде и врло брзо постане уређена демократска држава, а на другој страни, дефинитивно би се отклонило било какво кокетирање са Русијом и њен утицај на Србију“.

Да ли мислите да Kосово може да се врати у састав Србије и на који начин?

„Мислим да то сада уопште није тема“.

ДС није међу потписницима писма који је део опозиције (коалиција Морамо, Уједињени, НС) упутио француској банци „Парибас“ која ће финансирати рушење Старог савског моста и Амбасади Француске. У писму се тражи да се тај кредит хитно обустави. Зашто нисте потписали то писмо?

„Ми смо Демократска странка у којој локалне организације имају аутономију одлучивања по питањима која се тичу те средине. Наша београдска органзација добро сарађује са осталим странкама из опозиције и уверен сам да није у питању неко суштинско неслагање“.

Да ли је ваша сарадња са НДБГ, странком Заједно и покретом Срце увод у коалицију за следеће изборе, који се очекују крајем ове или почетком следеће године?

„Наша сарадња је плод жеље да се одговорно односимо према проблемима у друштву и да се консултујемо о важним политичким и друштвеним питањима. Блиске смо идеолошко-политичке оријентације и то нам олакшава комуникацију. Да ли ће се то претворити у неку ближу сарадњу, то ћемо видети. Важно је да једни друге поштујемо, да се међусобно уважавамо и да се разумемо и онда када се разликујемо. То је добра основа за унапређивање сарадње“.

У једном од интервјуа за наш лист сте рекли да нисте разговарали са лидером ССП Драганом Ђиласом од састанка са Вучићем. Да ли сте у међувремену имали неке разговоре?

„Разговарали смо недавно са Лајчаком у седишту ЕУ у Београду“.

Kаква је сарадња ДС са ССП?

„У парламенту имамо нормалну комуникацију. Имамо различит приступ односу према власти. Ми смо донели Декларацију о оштром опозиционом деловању и нисмо спремни да сарађујемо са СНС-ом по било ком основу, док они сматрају да би требало сарађивати поводом неких питања за која сматрају да би могла бити од интереса за грађане. Ми сматрамо да чак и ако предложе неке добре законе да је бесмислено подржати их, јер они не поштују законе“.

Били сте амбасадор Србије у Црној Гори. Kако гледате на резултате првог круга председничких избора?

„Очекивани су. Релевантна истраживања су указивала на овакав редослед у рејтингу и приближне проценте које су кандидати добили“.

Kолико сте упознати са ликом и делом Јакова Милатовића, кандидата Европе сад, који је ушао у други круг са Милом Ђукановићем?

„Не познајем га, али на основу онога што сам могао о њему да сазнам из медија, он је проевропске грађанске оријентације, уместо на карту подела и заоштравања разлика међу Црногорцима и Србима игра на карту помирења и међусобног разумевања, што му доноси велики број гласова. Људи су се исцрпли у кампањама које се заснивају на идентитетским разликама и траже политичке опције које ће се окренути будућности и решавању социјалних и економских проблема и расту животног стандарда. И то су разлози зашто је фаворит у другом кругу гласања“.

Да ли мислите да може да победи?

„Да. Има веће шансе него његов противкандидат. За њега ће гласати и они који сматрају да је бољи кандидат, али и они који ће бити јако мотивисани да гласају против Мила Ђукановића. А то су бирачи друга два по снази кандидата из првог круга. На другој страни, нема много оних који су јако мотивисани да гласају против Милатовића с обзиром да је нов у политици, води позитивну кампању и углавном шаље поруке које већина у Црној Гори жели да чује“.