Лутовац: Вучић није неукротиви вук, већ умиљата пудлица у Европи
5. фебруар 2023.11:20
ПОДЕЛИ:
Интервју председника Демократске странке др Зорана Лутовца за лист "Данас"

„Председник Скупштине Владимир Орлић најодговорнији је за оно што се дешавало у Скупштини Србије током расправе о Косову и Метохији. Ускраћивањем права посланицима да се позову на повреду пословника или на реплику он је изазвао бурну реакцију дела опозиције. Изгледало је као да управо то жели. После је то све ескалирало и претворило се у нешто апсолутно неприхватљиво“, каже за Данас Зоран Лутовац, шеф посланичке групе Демократске странке.

На крају се чинило да је инцидент опет искористио Вучић ?

Јесте. И користио би му још више да је умео да се самоконтролише. Зато Орлић и није затражио паузу да то прекине. Орлић очигледно не штити углед Скупштине, него управо супротно, чини све да уруши тај углед, како би Вучић био једини који се бави политиком у Србији.

Како вам је изгледала та седница парламента, да ли сте сазнали нешто ново из француско-немачког предлога?

Нисмо сазнали ништа ново,осим што нам је председник открио да је почео Трећи светски рат. Све је било очекивано. Очекивао сам управо оно што се десило – велики број контрадикторних, чак међусобно супростављених ставова. То је Вучићев манир, да нема конкретних одговора. Уместо тога имали смо “шведски сто” пропагандних ставова. За сваког по нешто.

Вучић је објаснио на седници да вас није позвао на национално јединство, јер не зове оне који су уништили Србију?

То је био дечји одговор на мој став да не може бити националног јединства са онима који су уништили и покрали Србију.

Вас је оптужио да се водите личном мржњом према њему?

Оптужио ме је да га мрзим, а ја сам му одговорио да не ласка себи, јер мржња подразумева емоцију, а ја немам никакву емоцију према њему. Напротив, ја га само презирем.

Након ове седнице остало је нејасно да ли француско-немачки предлог у себи носи и међусобно признање Београда и Приштине?

Води ка томе, на основу оног што је могло да се види.

Шта је још спорно у том тексту и да ли ће Косово моћи да тражи пријем у Уједињене нације несметано, иако то у тексту не пише?

Споран је начин на који је донет, садржај у који смо имали увид као и намера да Вучић буде гарант његовог спровођења.

Како оцењујете предлог фондације Фридрих Еберт о ЗСО и да ли је то нешто више од невладине организације?

Нажалост, нисам стигао да га погледам.

А да ли бисте ви, да сте у прилици, потписали француско-немачки предлог?

Нисам у прилици.Нико нас није ништа питао када је предлог сачињаван, а ни после тога. А рекао сам вам већ шта је све спорно. Дакле, Вучић је у прилици да то учини, а ми му нећемо у томе помагати.

Да ли би ДС ипак прихватио тај предлог за КиМ зарад наставка европских интеграција?

Међународни званичници су демантовали да је то услов за европске интеграције.Разговоре свакако треба наставити. Ми смо донели Декларацију о посвећености европским интеграцијама и сматрамо да је веома важно да радимо на владавини права, слободи медија, условима за слободне и поштене изборе, борби против криминала и корупције који нас воде ка ЕУ.

Колико озбиљно треба схватити уцене о којима ј причао Вучић, укоико не потпишемо тај предлог?

Онолико озбиљно колико и све друго што је до сада говорио. Одмах после његових драматичних упозорења уследили су демантији из дипломатских кругова.

Вучић тврди да су претходне власти предале Косово, а да се он сада бори да сачува што се сачувати може?

Истина бежи од њега као од куге. Вучић је са својим саборцима и коалиционим партнерима потписао Кумановски споразум о капитулацији и тиме је решавање косовског статуса интернационализовано. Од тада то више није унутрашње питање Србије. Данас, се од истих тих који су потписали Кмановски сооразум очекују да потпишу и политички анекс тог споразума. Вучић је фактички признао независност Косова, али још увек неће да призна да је признао. Што се борбе тиче он се сада искључиво бори да остане на власти.

У првом тренутку се чинило да Вучић позивајући опозицују на консултације о француско-немачком предлогу за КиМ жели да подели одговорност. Да ли вам се након седнице чини да је то био разлог?

То је била представа за домаће јавно мњење којом би се накнадно прибавио легитимитет за све што је до сада искључиво сам радио и на основу тога добио предлог о којем се ни он сам ништа није питао. И то је желео да прикаже као подршку својој политици. Истовремено, то би била и порука међународној јавности. Суштина је у томе да је хтео да ствар постави тако да ако се ускрати подршка њему, да се ускраћује подршка Србији, односно европским интеграцијама, а у ствари је све супротно: само ако не подржавамо Вучића ми смо за бољу Србију и за европске интеграције.

Шта се догодило са неукротивим вуком који није склон дресури? Као да је то ишчезло доласком светске петорке?

Никада он није био неукротиви вук, него умиљата пудлица у Европи, која режи само када дође у Србију.

Како ви гледате на став ССП да они нису против државе, без обзира што су потив Вучића и да мора да се покаже одговорност према држави?

Ко год је против Вучића тај не да није против државе, него је, напротив, за добробит своје државе.

Очекујете ли парламентарне изборе ускоро, након ових турбулентних догађаја?

Србија није уређена демократска држава и зато се не зна ни када ће бити избори. На жалост, то зависи искључиво од једног човека који је мимо Устава узурпирао све полуге власти. Он одлучује о свему, од тога да ли ће људи са потернице бити у затвору или на галерији Скупштине, да ли ће деца политичких противника бити избачена из вртића, па до тога да ли ће бити расписани избори.

Да ли опозиција треба да изађе јединствено на изборе када год они уследе и са киме бисте ви могли? Да ли је ССП поново за вас једна од коалиционих могућности?

Демократска опозиција се консултује и сарађује у парламенту и ван њега, а о изборима ћемо када дође време за то.

Због чега опозиција која стално тврди да Вучић прекорачује овлашћења не покрене расправу о његовој одговорности?

У последњих неколико месеци био је два пута у парламенту и оба пута смо покренули питање његове одговорности. Но очигледно је да то није довољно у оваквом парламенту, због тога што је конституисан после неслободних и непоштених избора и због тога што Вучић чврсто контролише парламентарну већину у њему. Ако буде наставио да крши Устав и законе грађани имају пуно право да и сами, мимо својих представнка у парламенту, покрену питање његове одговорности.