Демократска странка је на путу великог повратка
19. децембар 2022.15:40Фото: Foto: Filip Plavčić
ПОДЕЛИ:
Интервју Саше Пауновића, председника Извршног одбора Демократске странке за Политику

Нови председник Извршног одбора Демократске странке је Саша Пауновић, који је на функцију именован на недавној седници главног одбора у Јагодини. На овој функцији заменио је Срђана Миливојевића, који ће убудуће обављати само посао народног посланика. У разговору за „Политику” оцењује да се после најтеже 2020. године и осам година потреса уз асистенцију власти, Демократска странка налази на путу великог повратка на политичку сцену.

Како оцењујете свој повратак у врх ДС-а? У чему се разликује садашњи ДС од оног у којем сте били пре две и по године?

Сада је јасно да тамо где је Демократска странка тамо је и Србија која жели промене, тамо је опозиција ауторитарном режиму. Странка је парламентарна, има посланичку групу у Народној скупштини, то је од огромног значаја за даљи рад. Окончан је сукоб који је онемогућавао рад ДС-а. Припадници старог естаблишмента, који су управљали странком из сенке годинама, сплеткарењима и прављењем кланова постављали и смењивали председнике, „жарили и палили” док је Демократска странка била у власти и која је била за компромис и сарадњу с режимом изгубила је у том окршају. Свако ко жели да помогне да променимо Србију сада зна да неће погрешити ако се придружи Демократској странци.

Који ћете најпре потез направити као први оперативац ДС-а?

Бавићу се оперативним и техничким пословима у оквиру организације странке, а не „високом политиком”. Сагледаћу стање, па следи успостављање комуникације са члановима и грађанима, низ организационих послова, укључујући и обнављање рада општинских одбора. Од прошле године сам члан председништва странке, па овај уводни период неће дуго трајати.

Како би ДС решавао проблем Косова и Метохије да је део власти?

На ову тему јасан став изнео је председник Зоран Лутовац на седници ГО у Јагодини. Истакао бих само део његовог излагања: „Да бисмо дошли до одрживог решења за Косово, неопходно је водити рачуна не само о томе какво ће бити то решење, него и о томе на који начин се долази до њега.” То значи да Србија прво мора да постане демократска земља, па онда можемо да разговарамо и о другим темама. Најпре о томе како да се људи крећу нормално, да раде нормално, да живе нормално. Да институције раде у њихову корист, а не да им загорчавају живот. Да деца иду нормално у вртиће и школе, да слободно говоре свој језик и да оног ко је другачији не доживљавају као непријатеља. Како ће земља у којој је деци у Пећинцима забрањено да иду у вртић, јер су им родитељи чланови Демократске странке, да решава озбиљне државне проблеме?

Шта је донела промена локалне власти у Параћину?

Низ „дилова” „нове власти” обележио је претходне две године. Није реализовано практично ниједно обећање да ће, кад се „власт изједначи са републиком”, све кренути набоље. О Параћину не одлучују Параћинци већ два „координатора” из Београда. Остали су фигуре без икаквог значаја. У области инфраструктуре реализовано је оно што смо ми већ уговорили, пројектовали, и то са закашњењем. Енормно су повећали субвенције локалног превоза. Чак 30 пута у односу на 2020. Превоз обавља приватно предузеће. Њихови активисти формирали су десетак удружења грађана која су одмах добила око 12 милиона динара од општине готово без правдања средстава.

Ви то знате?

То је све јавно објављено од стране других удружења грађана. „Трампили” су четири хектара општинске земље у центру туристичког насеља Сисевац са фирмом у власништву породице одборнице СНС-а. Општина је добила безвредну земљу по брдима, део продала у „директној погодби”. На „лизинг радне снаге” потрошили су за две године фантастична 124 милиона само у три јавна предузећа. Запослили огроман број „ботова” у ЈКП-у, а град је прљав јер нема чистача улица. Невероватно је да је ЈКП повећао износ лизинга радне снаге у другој половини 2022. чак четири пута, а радника на терену нема? Да ли уопште долазе у фирму или само примају плату? Локална власт жмури на разарање планине Бабе, донела је низ незаконитих одлука, на пример уклонила саобраћајне знаке за дозвољено оптерећење пута без икаквог законског основа, да би тешки камиони могли да возе камен. Толико је афера због којих би раније цело општинско руководство било у притвору у Краљеву. Једноставно их не могу све набројати. То се дешава јавно, очигледно, с јавно објављеним доказима који показују да је реч о корупцији. Надам се да ће ипак нешто урадити и за Параћин. Кад напуне џепове. За сада не изгледа да имају уопште намеру да се баве проблемима грађана.