Лутовац: Вучић води само политику очувања и унапређивања свог рејтинга
17. октобар 2022.10:30Фото: Фонет
ПОДЕЛИ:
Интервју председника Демократске странке др Зорана Лутовца за Фонет

Извештај Европске комисије о напретку Србије јесте врло критичан, али Александар Вучић нема проблем да се сагласи са њим, јер је свестан да ће оно што је написано допрети до врло малог броја људи, изјавио је у интервјуу ФоНету председник Демократске странке Зоран Лутовац.

Оно на шта бисмо, као грађани или политичари, могли да се жалимо јесте чињеница да јавност на основу тог извештаја неће доносити суд о Вучићу и његовој политици, рекао је Лутовац за ФоНет.

Како је указао, ако у извештају нема ни слова о напретку, онда је тај извештај негативан.

Ако ви у извештају о напретку пишете о назадовању у области спољне политике и стагнирању у другим областима, и оцене нису између три и четири, него између два и три, онда је то лош извештај, објаснио је Лутовац.

Према његовом мишљењу, то показује да Србија, не само да не напредује, него стагнира, а у неким областима чак и назадује.

Оцењујући да Вучић нема ни спољну, ни унутрашњу политику, већ да води само политику очувања и унапређивања свог рејтинга, Лутовац је констатовао да је то кључна ствар и кључни проблем целе државе Србије.

Према томе, како је прецизирао, то усклађивање или неусклађивање са спољном политиком Европске уније (ЕУ), пролонгирање, тражење одговарајућег тајминга за доношење неке одлуке, то је искључиво у функцији његовог рејтинга, није у интересу грађана.

С једне стране, власт је реторички окренута ка Бриселу и Западу када са њима разговара. С друге стране, када разговара са неким у Москви, она је проруски оријентисана, описао је Лутовац.

Таква политика не може на дуги рок да буде корисна по грађане, упозорио је он и оценио да је „у стварности то лицемерна политика седења на две столице“.

Упркос томе што се власт често позива на то да подржава принцип територијалног интегритета, у изјавама политичара и прорежимским медијима креира се утисак као да је Украјина напала Русију и оправдава оно што се тамо дешава, протумачио је Лутовац.

Ни Брисел ни Путин не верују Вучићу

Он, међутим, мисли да ни Брисел, ни Владимир Путин, не верују Вучићу, уверен да га Путин узима као готову чињеницу, као човека који има све инструменте силе у својим рукама, па га тако и прихвата, „не верујући му наравно“.

С друге стране, тако га прихвата и Брисел, покушавајући да игра на карту стабилократије. Они га виде као аутократу, али им је стабилност испред демократије, рекао је Лутовац и констатовао да је „њима важније да регион буде стабилан, него да грађани Србије имају демократију“.

„Али пошто ви толеришете све то што не треба да толеришете, а то значи толеришете да се не усклађује унутрашња политика са стандардима ЕУ и да вам је то мање битно, онда добијете као резултат да се не усклађује ни спољна политика“, образложио је председник ДС.

Према његовом ставу, за грађане би било веома лоше и произвело би тешке последице ако би ЕУ суспендовала преговоре са Србијом и зато такве поруке које стижу из Брисела нису добре.

„Могу да буду добронамерне, али нису добре, јер се тиме шаље порука да им је у Бриселу много важније усклађивање спољне политике, него то да ли је Србија уређена демократска држава или није“, сматра Лутовац.

„Па извините, немојте да претите Србији, претите оном кога сте подржавали, то је Вучић“, поручио је он и поновио да било каква претња не сме да буде упућена грађанима Србије, „него управо онима који су одговорни што смо у таквом стању“.

Самоизолација реалнија опасност од изолације

Лутовац мисли да је самоизолација реалнија опасност од изолације и објашњава да би самоизолација, као последица низа погрешних потеза, довела до тога да „просто сви дигну руке од нас“.

За ЕУ је боље да сасвим другачије приступи Србији и да, пре свега, поведе рачуна о процесима унутар земље, сматра Лутовац, свестан да је тешко говорити о демократији док грми у свету.

Али, како је приметио, нису размишљали о демократији ни када није грмело, што је „довело до тога да сада када грми ми немамо усклађену спољну политику“.

Упитан да ли би увео санкције Русији да је на Вучићевом месту, Лутовац је узвратио да уопште не би дошао у овакву ситуацију, „већ бисмо сада имали уређену демократску државу која је ускладила своју унутрашњу политику са стандардима и вредностима ЕУ, па самим тим и спољну политику“.

На питање да ли је упознат да садржином немачко-француског предлога за Косово, он је одговорио да није видео тај документ и да о њему, нажалост, зна само онолико колико је процурело нешто у медијима.

Према његовим речима, за Косово је потребна нормализација односа Београда и Приштине, која подразумева несматано комуницирање, кретање људи, роба, капитала и услуга.

Паралелно с тим, само уређена демократска Србија може да решава питање попут статуса, „то не може да решава аутократа, то не може да решава неко мимо грађана, парламента и Устава“, поручио је Лутовац.

Онда би, како је нагласио, следећа тема била како етничко право ускладити са историјским правом, како наћи модел да се то усклади тако да у дијалогу нема поражених.

На опаску да Приштину интересује само статус, он је одговорио „може им се“, јер су неки важни актери на међународној сцени изгубили стрпљење, али је поновио да „решење које доноси аутократа, без консултовања грађана, Скупштине и ширег консензуса у друштву, није дугорочно“.

Лутовац сматра да је „питање да ли ће Косово бити у Уједињеним нацијама (УН) или неће, изведено питање“ и објашњава да је кључно да ли ће оно бити признато или не.

Како је напоменуо, „ако ви признате, односно дозволите да Косово буде у УН, онда сте тиме рекли, не само да је Косово независна држава, него да је мирољубива независна држава“.

„У УН могу да буду примљене искључиво мирољубиве државе. Пристанком на то, држава Србија пристаје да је Косово независно и да је мирољубиво“, прецизирао је Лутовац.
Немам никаква очекивања од нове владе

Упитан да ли европски саговорници третирају опозицију која се декларише као проевропска као релевантног саговорника, он је одговорио потврдно, поготово од тренутка од када је ушла у парламент.

Али, пошто Србију третирају као стабилократију, то није ни изблиза онако како би требало да буде. Када некога третирате као стабилократску државу, онда ви у ствари кажете да је ваша адреса за разговоре аутократа, рекао је Лутовац.

Не парламент, не влада, не институције, него један човек који о свему одлучује, рекао је он и констатовао да је „за њих лакши пут који иде пречицом“.

Можда је и „стабилније у датом тренутку када аутократа има велику подршку. Али оног момента када аутократа изгуби ту подршку, цела конструкција се распада“, упозорио је Лутовац.

Он апсолутно нема никаква очекивања од нове Владе Србије и прогнозира да ће кабинет Ане Брнабић и убудуће бити подређен Вучићу.

Шта можемо ново да очекујемо од истог актера? Он је сада у ситуацији да не може више да лавира као што је лавирао некада и да седи на две столице. Све му се јасније даје до знања да је то време истекло, уверен је Лутовац.

У таквој ситуацији поставља се питање како ће се он понашати. Влада ће бити у његовој служби, а не у служби грађана, „тако је било увек и тако ће бити и сада“, сматра Лутовац и процењује да ће све зависити од Вучићеве перцепције сопственог рејтинга.

Састав нове владе није толико битан. Сви који пристану да уђу у Вучићеву владу, коју ће водити Ана Брнабић, пристају да играју његову игру. Вучић ће да је води и од његових процена и расположења зависиће и правила те игре, закључио је Лутовац.