Лутовац: Тешке околности разлог да се што пре формира влада
9. октобар 2022.14:19Фото: Foto: FoNet/Božana Pavlica
ПОДЕЛИ:
Интервју председника Демократске странке др Зорана Лутовца за Тањуг
Кључни национални интерес је да Србија постане уређена демократска држава, каже председник Демократске странке Зоран Лутовац и оцењује да је то начин да се све суштински промени на боље, и за позицију Србије на међународном плану, и за грађане и да би око тога требало да постоји сагласност свих.

Лутовац је истакао и да Србија, пре свега, треба да усклади стадарде и вредности са ЕУ јер је, каже, то наш спољнополитички приоритет и додаје да бисмо онда по природи ствари имали усклађену спољну политику са Унијом.

"Да смо таква држава имали бисмо већи кредит за тражење неког изузетка", рекао је Лутовац у интервјуу Танјугу у коме је одговарао на питања о увођењу санкција против Русије, раду владе и скупштине, преговарачкој позицији Србије у разговорима са Приштином, као и о односима унутар опозиције.

Он додаје да власт не може да доноси само популарне одлуке, наводећи да су неке одлуке у интересу грађана, али да нису популарне.

"Грађани не морају да буду свесни да је нешто у њиховом интересу иако изгледа да није, а онај ко доносу одлуке мора да је свестан тога и да на себе прими те непопуларне одлуке", рекао је он.

Лутовац сматра и да тешке околности и притисци којима је изложена Србија не могу да буду разлози због којих влада још није формирана, већ, како каже, прича о “трећем светском рату” управо треба да буде аргумент да се влада фомира.

“Немамо владу јер Александар Вучић хоће да покаже да нам влада и парламент нису потребни док је он председник. С друге стране, одуговлачење је стога што би то значило да не би било више изговора зашто се не разматра усклађивање са спољном политиком ЕУ”, сматра он.

Он тврди да ће и о термину одржавања седнице Скупштине Србије одлучити председник Вучић и додаје да он жели да пролонгира да задњег термина формирање владе и скупштинског живота”.

“Скупштина би морала да заседа, морали бисмо да имамо владу која би се бавила проблемима грађана”, подвукао је Лутовац.

На питање како би ДС поступила у овом тренутку, односно да ли би увела санкције против Русије и како би решила питање енергетске кризе која би настала имајући у виду зависност Србије од руског гаса, Лутовац признаје да је то незахвално питање, и сматра да Србија не би дошла у ту ситуацију да су демократе могле да одлучују о важним унутрашњим питањима.

“Ми бисмо имали уређену демократску државу која би већ била у ЕУ и на основу тога би по природи ствари имала усклађену спољну политику. То је питање за ове који су нас довели у ову ситуацију. Једно причају у Бриселу, друго у Москви, треће грађанима”, тврди Лутовац.

На коментар да се власт не би сагласила са тим ставом, Лутовац одговара да грађани у Србији слушају против Брисела и антизападну реторику, а да се у Бриселу говори како се иде ка европским интеграцијама.

“Шаљете поруку ми смо прозападно орјентисани, имамо добре односе са НАТО-ом, па онда демонстрирате воје вежбе са Русијом. То није избалансирана спољна политика већ лавирање зарад рејтинга”, наводи Лутовац.

Када је реч о КиМ, Лутовац каже да ту треба радити на два колосека, један је да се уреди држава и да паралалено са грађењем државе владавине права треба нормализовати односе са Приштином, односно да учинимо да кретање људи робе и капитала буде нормално.

“Када са једне стране добијете једну уређену демократску државу и с друге стране нормализујете живот, онда питање статуса није питање живота и смрти као што се сада представља”, каже Лутовац и појашњава да се питање статуса онда поставља као питање како наћи модел да се с једне стране испоштује етничко право већинског живља, а с друге историјско право на КИМ.

“Док се то не постигне нећемо постиће стабилно демократско решење”, рекао је Лутовац.

Одговарајући на питање о односима унутар опозиције, конкретно са Странком слободе и правде Драгана Ђиласа кога је критиковао због састанка са Вучићем, Лутовац каже да ДС има нормалну комуникацију са свим опозиционим странкама

“Неке од њих имају један поглед на то како треба решавати неке животне проблем, други имају неки други. ДС је оштра опозиција режиму и смтрамо да је кључни приоритет да створимо демократски уређену државу”, закључио је Лутовац.

На питање о раду Скупштине и првим порукама које је део опозиције, међу којима није ДС, послао у вези са распоредом седења, Лутовац је мишљења да медији не би требало превисе значаја да дају безначајним стварима.

"Има много озбиљнијих ствари. То може да буде проблем између две посланичке групе. Није од јавног значаја да се о томе говори о медијима", каже Лутовац.

Извор: Тањуг