Лутовац: Вучић и СНС немају политику – све је голи политички маркетинг усмерен на јачање рејтинга
6. октобар 2022.09:06Фото: Foto:FoNet/Zoran Mrdja
ПОДЕЛИ:
Интервју председника Демократске странке др Зорана Лутовца за лист "Нова"
Званично смо оборили рекорд за формирање Владе, који је држала Влада Мирка Марјановића. Који је разлог за то што Вучић и поред свих услова пуних шест месеци од избора овај посао не може да заврши?

Може он тај посао да заврши, али не жели. Најпре, тиме жели да покаже како Србија може да функционише и без владе, док је он председник. Порука коју он шаље је да Србији нису потребни ни парламент, ни влада ни правосуђе. Он је тај који је довољан да замени све институције. Школски примерак аутократе који институције третира као фасаду за своју апсолутистичку владавину. Други разлог зашто није желео да заврши тај посао је тај што је западним партнерима дао обећање да ће ускладити своју спољну политику када се формира влада кјоја има формалну надлежност да то учини. Другим речима, одуговлачио је надајући се завршетку рата у Украјини пре него што се буде морао изјаснити о санкцијама Москви.

Верујете ли да се може десити да пробијемо и законске рокове и добијемо нове изборе?

То се може десити ако Вучић процени да би тиме могао купити додатно време за одлагање непопуларних спољнополитичких одлука. Међутим, то би била погрешна процена. Неће бити разумевања за такву његову одлуку. То му се отворено даје на знање.

Потпредседник сте Скупштине. Колике су последице тога, што парламент око осам месеци (од тренутка кад су расписани избори) практично не ради?

Много, много дуже парламент не ради онако како би требало. Суштински од како су напредњаци стуб владајуће већине. Овим се само додатно урушава углед најзначајније демократске институције, не доносе се закони који су нам потребни, не врши се контрола управљања државом, не расправља се о нагомиланим друштвеним проблемима. Дакле, последице су погубне.

Каква је сарадња ДС и покрета Не давимо Београд и јесте ли данас ближе овом блоку странака, него што сте онима с којима сте били у коалицији на априлским изборима?

Имамо добру сарадњу у парламенту и ван њега са колегама из Не давимо
Београд, али и са другим опозиционим странкама. Имамо нормалну комуникацију са свима у опозицији.

Да ли је могућа коалиција с њима на следећим изборима?

Настављамо да делујемо интегративно и окупимо све оне који су за суштинске промене. Већина грађана хоће такве промене, али нису сви грађани страначки опредељени. Наша је дужност и одговорност да дамо све од себе да ту већину окупимо и да заједнички мењамо Србију из корена. Морамо изаћи пред грађане са јасном понудом другачије политике и бољег живота. Бићемо спремни и за програмско удруживање, али и за ширу коалицију како бисмо то учинили. Морамо уверити ту већину да смо потпуно другачији од садашње власти и да ће свима појединачно бити боље ако гласају за истинску алтернативу овој власти.

Председник Србије је из Њујорка најавио доношење тешких одлука, затим је најављено његово хитно обраћање јавности, па је оно померено за 8. октобар. Шта мислите да стоји иза тога?

Вероватно су у питању доспели рокови за обећања која је давао мимо нашег знања. Не знам шта има ново да нам каже, али ако то буде исто што и раније опет нећемо знати на чему смо, јер он изговара потпуно супротстављене ставове: од проевропских до антиевропских, од тога да је Косово мит и да треба признати реалност, до тога да никада нећемо признати независност Косова. Склон је гафовима и у Србији и у иностранству тако да страхујемо од сваког његовог јавног наступа. На конференцији у Будимпешти је затразио од ЕУ да ојача курс евра према долару! Истакао је да све скупље енергенте плаћамо све скупљим доларом, као и да нам је део државног дуга номинован у доларима, па да због све скупљег долара имамо веће издатке за енергенте и да нам се задуженост повећава.

Зар заиста неко може очекивати да се јачање долара у односу на евро, па и већину светских валута као што је сада случај, може спречити вољом неке бирократије? Вучић очигледно рачуна да како он вештачки одржава нереалан курс динара према евру, што ћемо извесно пре или касније скупо платити, да тако може и власт у Бриселу да одређује вредност евра како је воља. Вредност валуте зависи од реалних економских токова, а не од жеље било које власти. Овакво иступање председника, мада је компромитујуће, није и изненађујуће. Оно указује на некомпетентност, али и на привикнутост на одсуство владавине права.

У Њујорку су Никола Селаковић и Сергеј Лавров потписали и план консултација српског и руског министарства спољних послова, што је изазвало бројне оштре критике европских и светских званичника, између осталог и упозорење да треба замрзнути преговоре са Србијом у процесу придруживања ЕУ. Да ли је власт била свесна какве би последице Србија могла да сноси због тога?

И Александар Вучић и Никола Селаковић су се из Њујорка обраћали пре свега грађанима Србије и вероватно нису очекивали да ће потписивање једног техничког споразума изазвати такве реакције. Вероватно су очекивали да ће проћи испод радара, да ће послужити за унутрашње потребе у Србији, а да неће изазвати неку

посебну реакцију на Западу. Међутим, тај технички споразум добио је на изузетној политичкој тежини због тренутка у којем је потписан и због медијске пажње која му је дата у Москви. Тако да смо сведоци плаћања изузетно високе спољнополитичке цене за кампању која се води за очување рејтинга у Србији.

Да ли је Србија сад изгубила свако поверење западних партнера?

Не верујем да је Вучићев режим било када имао неки висок степен поверења код западних партнера. Мислим да се овде не ради о губитку поверења, него о губитку стрпљења. Александар Вучић и СНС немају спољну политику, немају ни унутрашњу – све је голи политички маркетинг усмерен на јачање сопственог рејтинга.

Да ли мислите да ће увођење санкција Русији икада доћи на двевни ред?

То је одавно на дневном реду. Питање је само када ће Вучић смоћи снаге да јавности Србије каже оно што је саопштио партнерима у Бриселу и Вашингтону. Једина рационална логичка претпоставка за потписивање споразума о консултација са Русијом у Њојорку јесте да после тога следи непопуларно увођење неког обима санкција Русији уз поруку јавном мњењу Србије да је све то договорено са Русијом, да није урађено против њене воље.

Руско Министарство спољних послова се, бранећи референдум о припајању украјинских области Русији, позвало на "пресуду" Међународног суда правде о Косову из 2010. Докле ће се власт заваравати да Русија може да нам сачува Косово?

Русија не штити наше интересе, него користи нашу позицију за своје потребе позивајући се на косовски преседан. Режим то зна, не заварава се, него заварава грађане Србије.

Извор: Нова