Ракић: Режим огрезао у корупцији и криминалу
1. август 2022.12:24
ПОДЕЛИ:
Интервју Драгане Ракић, заменице председника Демократске странке за лист "Нова

Колико ће ситуација у Србији да се промени повратком опозиције у Скупштину?

Ситуација у Србији је таква да су потребне корените промене у свим сегментима друштва. Опозиција у овом тренутку не може да изврши те промене, али може синхронизованим деловањем да постане глас народа у парламенту и контролор извршне власти. Може да покаже да постоји алтернатива клептократији– владавини лоповлука, да је политика часна професија. Многи грађани ће имати прилике да гледајући преносе скупштинских заседања на јавном сервису по први пут виде и чују нека нова лица у политици која до сада нису имала прилике да се представе широј јавности. Сигурна сам да ће нова генерација опозиционих политичарки и политичара која је стасавала са чизмом СНС батинаша на врату, донети нов приступ политици, освежити политичку сцену Србије и оно најважније - вратити наду људима да су промене могуће, да је могуће живети нормално у уређеној и безбедној држави у којој закон подједнако важи за све.

- Да ли је опозиција, која је била окупљана у коалицијама Уједињени за победу Србије и Морамо, направила неки договор о сарадњи у парламенту?

Постоје разговори и договори између већине чланица тих коалиција које сматрају да је било каква сарадња са Вучићем штетна по Србију и да је потребно водити оштру опозициону борбу против СНС-а. Да бисмо дошли до заједничког циља - а то је смена актуелног режима који нам је потпуно разорио државу и друштво, морамо удружити све своје снаге и ресурсе и синхронизовано радити не само у парламенту него и ван њега.


- Зоран Лутовац је изјавио да ДС неће подржавати законске предлоге власти који су добри, јер је то бесмислено ако нема владавине права. Да ли то може да вам се "обије о главу", будући да неки од тих предлога могу директно утицати на грађане?

Грађанима се једино може „обити о главу” било каква подршка режиму који ствара безакоње и који би онда да усваја „добре законе”. Стварно је бесмислено уређивати правни амбијент „добрим законима” оних који спречавају владавину права. На грађане директно утиче управо та чињеница. Нама су потребни закони у интересу грађана, а не у интересу тајкуна и људи блиских режиму Александра Вучића.

- Знамо да је ДС одбио позив да се појави на једном састанку опозиције, који је организовао Небојша Зеленовић, односно странка Заједно. На тај састанак нису дошли ни чланови НС и НДБГ. Да ли сте након тога имали неке састанке и са ким конкретно?

Имамо неформалне састанке готово са свима из демократске опозиције. Већ сам рекла и поновићу – историја нас учи да се аутократски режими руше једино заједничким деловањем најширег опозиционог фронта. Дакле, неопходна је сарадња не само између опозиционих странака, него и свих оних који су искрено посвећени дубинским променама у нашем друштву, и ту мислим на сарадњу са покретима, удружењима грађана, синдикатима, јавним личностима и сваким ангажованим појединцем. У борби против мафије која нам је окупирала државу драгоцен нам је сваки грађанин спреман да се бескомпромисно бори за јавни интерес.

- Лутовац је изјавио да се није чуо са председником ССП Драганом Ђиласом од дана када је најавио могућност састанка са Вучићем. Да ли ДС има икакве контакте са ССП?

Нема, колико ја знам.

- Да ли је могуће бити конструктивна опозиција у Србији, а да није Вучићева опозиција?

Да ли је могуће препливати Саву, а да се не поквасите?
Ако си конструктивна опозиција Вучићу, то не значи нужно да си његова опозиција, али ти је упитан опозициони статус. Лично не верујем да је могуће бити конструктивна опозиција у оваквој Србији. Довољно је да сте били на најновијим протестима у Новом Саду па да се уверите да никакво „смиривање тензија“ не долази у обзир. Са батинашима и мафијом у врху власти се не преговара. И за градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и за Александра Вучића би било боље да до смене власти дође на изборима, а не на неки други начин.

- Власт нам опет сугерише да не верујемо својим очима и ушима, па нас тако убеђује, међу осталима и Александар Вучић, да је реакција полиције на прошлом протесту у Новом Саду била блага. Докле то може да им пролази?

Можда је реакција регуларне полиције била блага, али је реакција страначке полиције била недопустива. Најпре, откуд им право да имају страначку полицију, а потом откуд право тим страначким полицајцима да примењују силу?! Играју се ватром. Сваки пут када примене силу грађани изађу на улице. Једном ће грађанима прекипети, па са улица неће отићи док не оду они који их хушкају једне на друге.

- Вучић је потврдио да је било контакта Братислава Гашића и Предрага Колувије, али да је то било само једном и да је контакт био "безвезан". Верујете ли ви у то?

Верујем му као и за два минута са наплатне рампе, као и за то да неће смањивати пензије или за то да се неће кандидовати за председника Србије. Александру Вучићу сам поверовала само једанпут: онда када се хвалио да се само два пута напио од среће у свом животу.

Зоран Лутовац кандидат је ДС, НС и Морамо за потпредседника парламента. Да ли верујете да ће бити изабран на ту функцију и од чега то зависи? Шта ће бити одлучујуће?

Да би се донела било која скупштинска одлука неопходна је већина гласова. Због тога верујем да ће заједнички кандидат Коалиције Морамо, Народне странке и Демократске странке др Зоран Лутовац бити изабран једино у случају да СНС, односно Вучић, процени да је мања штета по режим да Лутовац буде изабран, него да не буде. Сама кандидатура Лутовца је пре свега политички одговор оних опозиционих актера којима је заједничко то да неће правити никакве договоре са режимом, а на предлог функционера СНС-а Владимира Орлића да потпредседници скупштине буду из редова Покрета НАДА и ССП-а. Тај предлог је у најмању руку чудан и збуњујући. Додатно је изненађујућа аргументација коју смо чули из редова ССП-а да по некаквим “неписаним правилима” највећи посланички клубови предлажу кандидате за потпредседнике Скупштине. На срећу, рад у Народној скупштини дефинисан је писаним правилима те у Пословнику о раду Скуштине у члану 15 јасно стоји да кандидата за потпредседника Скупштине предлаже 30 или више посланика. Иза иницијативе за избор Зорана Лутовца стоји 35 проевропских опозиционих посланика. Биће занимљиво видети ко ће потписати кандидатуре осталим кандидатима и како ће посланици гласати у Скупштини, односно ко ће подржати ког кандидата. Можда ће режим Александра Вучића, изненађен овом иницијативом од 35 посланика који кандидују Лутовца за потпредседника, одустати од неких кандидата за потпредседнике са којима се претходно већ договорио.

- Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и високи функционер СНС, а у игри је наводно и за министра, назвао је демонстрате у Новом Саду "згубиданима", "лажним еколозима" и "лажовима". На сличан начин реаговао је и после прошлонедељних протеста. Шта то показује?

То показује карактер овог режима и то по ко зна који пут. Режим који је огрезао у корупцији и криминалу вређа грађане који оправдано протестују, шаље криминалце под њиховом контролом да бију окупљени народ, покушава на сваки могући и доступан начин да забрани критику и онемогући демократске промене. Оно што охрабрује је то што је одговор грађана на употребу силе од стране режима сваки пут све одлучнији. То показује и масовност протеста “Буна против мафије”, који је организован као одговор на пребијање грађана. Протеста ће у Србији бити све више, зато што ће се све теже живети у држави коју је окупирао организовани криминал. Демократска странка ће као и увек бити уз грађане са којима ћемо се на крају изборити за праведну, уређену, европску Србију.

Извор: Нова