Једном лекару батине, другом кафа из „АВ” шољице
9. април 2024.09:17Фото: Foto FoNet Ana Paunković
ПОДЕЛИ:
Случај је хтео да истог дана док се један лекар у Каћу превијао од болова лежећи на земљи, јер су га батинаши Српске напредне странке напали и претукли, други један лекар, у Вршцу, мирно и самозадовољно игра улогу домаћина на штанду владајуће партије, смешка се и позира за фотографисање. У Каћу је док је шетао улицом и делио флајере нападнут и пребијен др Владимир Врсајков, анестезиолог и председник новосадског одбора ССП-а, а у Вршцу др Ивану Ивановићу, ортопеду и в. д. директору Опште болнице ни длака с главе није фалила док је делио флајере на штанду СНС-а.

Како је могуће да два лекара у своје слободно време раде исте ствари – деле страначке флајере, а да један буде брутално пребијен и заврши у болници као пацијент, док други не само да није добио батине, него је опуштено жмиркао на априлском сунцу и театрално испијао кафу из шољице са логом „АВ”?!  

Могући одговор са сам намеће: др Владимир Врсајков пије кафу из погрешне шољице! И не само то, изгледа да др Врсајков не скупља сигурне гласове по болници за Александра Вучића, не уцењује и не прети медицинском особљу запосленом на одређено време да неће добити продужење уговора о раду ако се у суботу 6. априла не појаве на штанду СНС-а!? Лекару који нема нити морални нити стомачни проблем да јавно пије кафу из шољица које цементирају култ личности Александра Вучића, нико ништа не може и такав је заштићен од свега, па чак и од кршења закона. 

Др Иван Ивановић је и даље на челу вршачке болнице иако по закону ту функцију не би смео више да обавља, јер му је одавно истекао статус вршиоца дужности директора. Није необично да СНС све своје директоре јавних предузећа, па и болница, држи у в. д. статусу и да их третира као најобичније крпе које када искористи и испрља, згужва и баци, и замени их новом в.д. крпом која ће брже, јаче и боље да мобингује запослене, да их притиска и уцењује, проверава шта пишу по фејсбуцима и твитерима и, наравно, будно мотри за кога ће гласати. Али јесте необично да лекари специјалисти, који имају посао за стално у државним болницама и које нико, па ни Вучић, не може прогласити за технолошки вишак и уручити им отказ, који би требало да су истренирани да поштују медицинске протоколе, немају проблем да крше законске протоколе јер то од њих тражи „неко од горе”.

Ипак, док је др Иван Ивановић, који се незаконито налази на челу Опште болнице у Вршцу, испијао кафу на СНС штанду са својим страначким колегама, које су му уз то и колеге са посла, и гле чуда, већина са уговорима „на одређено”, штандовима опозиције који су се налазили преко пута, прилазили су људи из исте те болнице са једном жељом – да буду виђени са нама, опозиционарима, те фотографисани од стране СНС-екипе. Наиме, неколико лекара и медицинских сестара пришло је штандовима Демократске странке и Странке слободе и правде и обавестило нас да су „тамо преко пута, њихове уцењене колеге, које су невољно дошле на штанд СНС-а, јер им је запрећено да ако не дођу, уговори им неће бити продужени”. 

И тако су се те суботе, 6. априла, насиље и дубоке поделе у друштву које су последица аутократског режима Александра Вучића, излиле и на улице Каћа и на пијацу у Вршцу где су своје штандове у исто време имали и СНС и опозиција. У Вршцу срећом нико није претучен, али веома узнемирава сазнање о томе да је колектив Опште болнице у Вршцу дубоко подељен по питању страначке припадности, да многи медицински радници раде под притиском и уценом од стране својих руководилаца да морају бити њихови „сигурни гласови за СНС”, јер већ сутра свако од нас може постати пацијент те болнице. Србија је одавно постала земља немогућег и ми смо доведени у стање у којем више није незамисливо да лекари који се данас налазе на челу здравствених институција и који пристају да крше државне законе јер „неко од горе” то захтева од њих, већ сутра пристану да прекрше и Хипократову заклетву. Такви сутра могу без икаквог страха од последица да отворено кажу како неће да вас лече јер ви не пристајете да по пијацама пијете кафу из АВ-шољица. Што не би, шта фали?! 

Кафа јесте црна, али на сву срећу, живот је ипак разнобојан. Зато хвала свим лекарима и медицинским радницима који долазе на штандове опозиције да нам дају подршку. Због њих је једна субота на пијаци у Вршцу, осим на ране јагоде, замирисала на пркос и храброст, али и побудила веру у наше људе и медицинске раднике. И др Врсајков је својом одлуком устао са земље на коју су га обориле напредњачке силеџије и наставио борбу, а др Ивановић је својом одлуком наставио да се ваља у напредњачком блату у варљивој нади да се она АВ-шољица коју је нападно свима показивао по вршачкој пијаци никад неће испразнити.