Јованчићевић: Животна средина на летњем распусту
29. септембар 2023.10:34
ПОДЕЛИ:
Ова 2023. година је типична када је у питању однос према животној средини и бројним еколошким проблемима. Наиме, после громогласних еколошких вапаја у току зимских и раних пролећних месеци уследило је летње затишје. На први поглед, рекло би се да су проблеми решени, нестали, и да их више нема у нама и око нас. А, уствари, само су гурнути под тепих, пошто су неки од њих у току лета мање изражени, или мање видљиви.

И у овом летњем периоду остаје проблем дивљих депонија и расутог чврстог отпада, по јавним површинама. Остаје перманентно загађење подземних и површинских водотокова. Самим тим пијаће воде нам нису бољег квалитета. Институција “дивљег рударења” и даље постоји. И много тога другог.

Оно што лето само по себи доноси јесте мало бољи кваалитет ваздуха. Због изостанка ефекта “температурне инверзије”, загађујуће супстанце лакше одлазе у горње делове тропосфере и у стратосферу. 

Можда је ово последње разлог што теме из животне средину од маја до октобра некако утихну.

Међутим, онда ће опет доћи тмурни и хладни јесењи и зимски месеци. Стање ће бити лошије него претходне године, јер летњи период није искоришћен да се исправе грешке, и да се уклоне узрочници загађења из претходног периода.  

А они су бројни и разликјују се од места до места. Немамо информацију да ли су уграђени филтери на димњацима термоелектрана, за спречавање емисије сумпорових оксида. Не знамо да ли је кинеска компанија у Смедереву уградила постројење на високој пећи за спречавање емисије честичних материја насталих од руде, кокса и топитеља. У Бору се хвале новим постројењима у топионици, али нису нам објаснили да ли це вишак сумпор диоксида бити коришћен за добијање сумпорне киселине, или ће бити емитован у атмосферу. Да ли су Ваљевци учинили напредак када је у питању огроман број појединачних пећи по домаћинствима за ложење угља и дрвета ниског квалитета? Јесмо ли открили “скривене загађиваче” који емитују органске полутанте? Да ли је Агенција за заштиту животне средине развила методу за мониторинг дикосина и фурана у атмосфери? Да ли смо почели реорганизацију инспекцијске службе, односно да ли смо осмислили нову казнену политику? Да ли је Министарство задужено за образовање почело да ради на увођењу теоријске и практичне наставе из области екологије и заштите животне средине у наше основне и средње школе? Да ли смо основали предузећа за чишћење јавних површина поред саобраћајница? Шта смо урадили по питању медијске кампање за чистију Србију? Да ли наше планинске реке и даље јуре у цеви малих хидроцентрала? 

Све то, и још доста тога је требало урадити, или бар започети, током лета да бисмо у нови зимски период ушли безбрижније. Плашим се да ништа није предузето, јер, у супротном, верујем да би се актулене власти, у свом добро познатом маниру, већ огласиле и похвалиле. 

Због тога предвиђам за који дан почетак новог екотоксичног периода. Опет ће телефони нас који се бавимо животном средином и екологијом да зазвоне, и ми ћемо по ко зна који пут причати исту причу. Исту ону коју ширимо деценијама уназад у току зимских месеци. 

А у Министарству за животну средину ће и даље да врте нервозно прсте, чекајући ново лето, када ће поново мало да одахну. 

Могу само да им предложим да уложе напор и да покушају да учине нешто од горе набројаног. Бићемо сви задовољноји.