Лазаревац: „Скадар по Бојану“ и други подвизи напредњачке власти
9. август 2023.10:34
ПОДЕЛИ:
Плаћени интервју председника Општине Лазаревац Бојана Стевића на порталу Телеграф о његовим велелепним пројектима је бајковито штиво које је Лазаревчане коштало 150.000 динара. У стварности се мегаломански пројекат подземне гараже претворио „Скадар по Бојану“, а то је само један од многобројних промашаја напредњачке власти

Почетак августа Лазаревчани ће памтити по епском интервјуу одлазећег председника општине Лазаревац Бојана Стевића за интернет портал Телеграф, у ком је аплаудирао самом себи због послова које ради, а који су му у опису функције коју обавља.

Наслов интервјуа "Лазаревац – град у велеграду: Са председником општине о великим пројектима и плановима“ у старту обећава и упућује на интересантно, бајковито и романсирано штиво настало спојем џубокс питања новинара и copy/paste одговора председника општине. Ова промоција је Лазаревчане коштала 150.000 динара буџетских новаца за суфинансирање пројекта производње медијског садржаја "Промовисање економских и културних активности општине Лазаревац“ који је овај интернет портал добио по пријави на јавни позив 13.02.2023. године.

Али, предмет мог интересовања није колико је плаћен интервју, већ сам његов садржај, а подстакнуто је уводном популистичком реченицом председника Стевића: "Започели смо низ квалитетних пројеката на територији општине из разних области.“ Сјајно!

Моја обавеза као одборника у Скупштини града Београда и председника одбора Демократске странке у Лазаревцу је да председнику општине предочим како заиста изгледа наш "град у велеграду“ и како изгледа "низ његових квалитетних пројеката из разних области“.

Па да почнемо.

Подземна гаража и трг на платоу испред зграде општине

Завршетак радова на овом суманутом мегаломанском и у овом тренутку непотребном пројекту, познатијем као "Скадар по Бојану“, био је планиран за март 2022. године. Пројекат је рађен (ГП Морава Ин, Kрушевац) без процене утицаја подземних вода на животну средину, што је довело у ризик да подземна гаража буде пренамењена у подземну марину. Ситница, признаћете.

Енергопројект, нови извођач радова, тренутно ради процену утицаја и израђује шипове јер се читав објекат налази на клизишту. Завршетак? Kад буде – биће.

Главна улица

Шеталиште дужине 550 м поплочавано је четири године, а тренутно је у распадном стању после само неколико година. Пажљиво ходајте, пазите ноге.

Дом здравља "Др Ђорђе Kовачевић“

Здравствена установи која брине о здрављу више од 60.000 становника нема довољан број лекара специјалиста: хирурга, дерматолога, кардиолога итд, али битно је да директор Дома здравља увек обезбеди довољан број запослених за одлазак на Вучићев митинг.

Аутобуска станица

За нијансу боља од истих на Голанској висоравни, али са сиријске стране, пре избијања "Шестодневног рата“ 1967.године.

Железничка станица

Празна зграда, није у функцији. Идеална за снимање филмских кадрова тексашких хорор филмова Б продукције с краја прошлог века.

Полицијска станица

Све врсте регистрација, издавања дозвола и докумената се раде у нехуманим условима, како за запослене, тако и за кориснике, у квадратури објекта мањег, него што било који просечни локални напредњачки функционер има стамбеног простора у власништву.

Парк поред Лукавице

Kолико тај парк заиста парк, толико је и Лукавица заиста речица. Парк без дрвећа са поломљеним лампионима и речица са више фекалне канализације у свом кориту него воде.

Спорт

Све што је писало историју Лазаревца или где су се велике паре вртеле, пропало је или је у пропадању. ФK Kолубара – ухваћена у намештању утакмица и избачена у нижи ранг; ФK Борац – неколико руководилаца је продало клуб за 30.000 евра; KK Kолубара – у распаду, футсал клуб угашен, рукометни клуб и женски одбојкашки клуб – шта то беше?

Пропуст до пропуста

Због пропуста при изради пројектно – техничке документације изостављен је прикључак Лазаревца на аутопут "Милош Велики“?! Ибарска магистрала код Очаге и даље није безбедна за укључење возила из правца Лазаревца (недостатак кружног тока) и није безбедна за прелаз пешака (недостатак пасареле или подземног пролаза).

Страховито загађење ваздуха у периоду грејне сезоне због недостатка капацитета за прикључке на систем централног грејања. Незавршен објекат балон сале код Вокине школе за који су паре узете, Рударски басен Kолубара у одложеној еутаназији, криминал и корупција у Лазаревцу у колумбијском стилу и још много тога.

Истина је да 150.000 динара новаца лазаревачких пореских обвезника, бачених на лични ПР председника општине, неће променити чињеницу да је Лазаревац – на жалост, далеко од града, као што је и Београд, на жалост, далеко од велеграда, захваљујући "др“ Малом, "визионару“ Весићу и сада "др“ Шапићу.

За крај, опште позната ствар је да одлазећи председник неће бити номинован за нови мандат јер је, народски речено, "на леду код својих", као што је и све изгледније да СНС након следећих локалних избора неће бити у ситуацији да формира већину и управља Општином Лазаревац, што ће отворити могућност да се испита и утврди штета дванаестогодишње власти напредњака.