lat

Мирослав Ружица

Члан Политичког савета Демократске странке

Рођен је у Земуну. 
Докторирао социологију на Универзитету у Београду 1985. године. 
Експерт је у области компаративне социјалне политике, друштвеног развоја, учешћа цивилног друштва, реструктурирања сектора индустрије, развоја инфраструктуре и питања глобалне кризе. 
Више од 30 година ради у академским институцијама, у међународним и националним организацијама у развијеним земљама и земљама у развоју. 
Богато наставно искуство стекао је као професор социјалне политике на универзитетима у Београду и Љубљани, као и на Универзитету у Индијани на којем је од 1992. године био ангажован као директор Источноевропске иницијативе у оквиру Центра за филантропију Универзитета Индијана. 
Живео је и радио у Америци у периоду од 1989. до 2006. године. По позиву Светске банке, радио је од 1999. до 2006. године у Одељењу за Европу и централну Азију као Senior Social Scientist у Светској банци у Вашингтону, где је радио у осам земаља у развоју на питањима социјалне заштите и реформе здравства, реструктуирања рударства и индустрије, укључујући развој инфраструктуре и учешће цивилног друштва у социјалном дијалогу, заговарању јавних политика, као и понуди различитих услуга. 
Након 2006. године живи у троуглу Београд, Вашингтон и Првић Лука. 
Тренутно је ангажован као консултант у Светској банци, Хајнрих Бел Фондацији и у неколико других националних и међународних организација. Сем тога, активно држи предавања и ради истраживања из главних области своје експертизе и учествује у конференцијама и округлим столовима. 
Објавио је неколико књига, преко 50 чланака и учествовао је на бројним међународним конференцијама и пројектима. Избијањем светске економске кризе у 2008. години, различите димензије европске кризе му постају кључне истраживачке теме. 
Однедавно пише кратке приче и вињете. 
Члан је Политичког савета Демократске странке од новембра 2016. године.