lat

Борис Тадић

Био је председник Демократске странке у периоду 23.02.2004. – 24.11.2012. године.

Рођен је 15. јануара 1958. у Сарајеву. Основну школу и гимназију завршио је у Београду, где је и дипломирао на Филозофском факултету. Дипломирао је у области социјалне психологије на катедри за клиничку психологију.

 

Радио је као новинар, клинички психолог, професор психологије и истраживач у научним пројектима на Институту за психологију.

 

Учествовао у опозиционом раду током студија због чега је био хапшен.

 

Члан Демократске странке од 1990. Обављао је функције секретара Главног одбора и потпредседника Извршног одбора ДС.

 

На Скупштини ДС, 27. фебруара 2000. године, изабран је за потпредседника Демократске странке.

 

Био је директор Центра за развој демократије и политичке вештине и радио је на успостављању регионалног система политичке едукације у Србији, Републици Српској, Македонији и Бугарској, као и у самој Демократској странци. Од 2003. био је предавач политике и адвертајзинга на Факултету драмских уметности у Београду.

 

Био је посланик Народне скупштине Републике Србије и члан њеног Већа за науку и технологију.

 

У првој демократској Савезној влади 2000. био је министар телекомуникација.

 

Од 2001. био је савезни посланик Демократске странке у Већу грађана и потпредседник Скупштине СРЈ. У том мандату обављао је и функцију председника Одбора за контролу служби безбедности. У сазиву прве Скупштине Државне заједнице СЦГ обављао је функцију шефа Посланичког клуба ДОС-а.

 

Поново је изабран за потпредседника Демократске странке 5. октобра 2001. на X Скупштини ДС.

 

Од 17. марта 2003. до априла 2004. био је министар одбране Србије и Црне Горе.

 

Од фебруара до јуна 2004. био је шеф Посланичког клуба Демократске странке у Народној скупштини Републике Србије.

 

За председника Демократске странке изабран је на XI Скупштини ДС, 22. фебруара 2004, на XII Скупштини ДС, 18. фебруара 2006. и на XIV Скупштини ДС одржаној 18. децембра 2010. године.

 

За председника Републике Србије изабран је јуна 2004. године.

 

На место председника Републике Србије поново је изабран 3. фебруара 2008, а свечаном заклетвом пред посланицима Народне скупштине на дужност је ступио 15. фебруара 2008. Функцију председника Србије обављао је до 5. априла 2012. године када је скратио мандат председника Републике руковођен жељом да се заокружи један политички циклус у тренутку када је Србија освојила статус кандидата за чланство у Европској унији, како би све институције у Србији добиле нов мандат.

 

Августа 2007. године председнику Србије додељена је Европска награда за политичку културу швајцарске фондације "Ханс Рингиер".

 

Добитник је угледне немачке награде Квадрига за визионарство, храброст и политичку непоколебљивост, 2008. године.

 

Марта 2009. године председнику Србије додељен је почасни докторат на Хришћанском универзитету "Димитрие Кантемир" у Букурешту.

 

Председнику Србије Борису Тадићу 27. марта 2012. године уручена је награда Савета Европе "Север-Југ". Том приликом председник је изјавио да је ова награда признање које припада целом српском народу који је заслужан за добијање кандидатуре за чланство у ЕУ.

 

На XV Скупштини Демократске странке одржаној 25. новембра 2012. године биран је за почасног председника Демократске странке.

 

Говори енглески и француски језик.

 

Ожењен, Машин и Вањин тата.