ћир

Zoran Lutovac: Jači Savez, jači i DS


PODELITE:

Autorski tekst Zorana Lutovca za NIN

Demokratska stranka u Savezu za Srbiju neće izgubiti identitet

Nije vlast od DS-a preuzela evropsku politiku, ona govori o evropskim vrednostima, a sprovodi antievropsku praksu. Takvom politikom nećemo ući u EU, ali će naši građani otići u EU. Nisu u Savezu svi za EU, ali smo svi za vrednosti bez kojih se ne može u EU

Ima mišljenja da je Savez za Srbiju desničarski i da DS-u nije mesto u njemu. Ta mišljenja su, zapravo, bojazan da će DS izgubiti identitet unutar Saveza. Ni jedno ni drugo nije tačno. Niti je Savez desničarski, niti će DS izgubiti identitet unutar Saveza. Naprotiv. Savez je nužan oblik organizovanja politički odgovornih činilaca koji su spremni da svoje ideologije i programe podrede univerzalnom opštem cilju: normalizaciji svakodnevnog i političkog života u Srbiji.

Izgubiće svrhu postojanja, smisao delovanja svi koji budu tvrdoglavo insistirali na posebnostima. Insistiranjem na razlikama u dubokoj senci ispod cenzusa. To je perspektivna obmana iz koje neki odbijaju, a neki nisu u stanju da izađu.

DS kao jedan od osnivača Saveza uvažava dve bitne koordinate u političkom delovanju: trenutak i okolnosti. Jačanje Saveza i DS-a su komplementarni procesi koji podstiču jedan drugi: što Savez bude jači, biće jači i DS, što DS bude jači, biće jači i Savez za Srbiju. Nijedna od 30 tačaka programskih ciljeva ne dovodi u pitanje identitet i program Demokratske stranke. Niti njenu evropsku orijentaciju, niti njenu programsku posebnost.

Neki kažu da su nam naprednjaci preoteli politiku i da mi zbog toga ne treba da napuštamo svoju politiku, nego da takvu politiku treba da podržimo. Ta vrsta iskaza zasigurno nije proistekla iz nekog dubljeg razmišljanja. To je samo opservacija na nivou prve asocijacije, prvog utiska, prve reakcije na neki nadražaj. Vrlo simplifikovana, površna i netačna. Ili, samo nemušti izgovor.

Nisu oni od DS preuzeli evropsku politiku, retoriku su nam preuzeli. Podržavajući takvu politiku, mi bismo podržali sve ono protiv čega smo se oduvek borili. Ne smemo nasedati na izgovore da treba sarađivati sa vlašću. Jeste lakše i udobnije, ali ne bavimo se mi politikom da bi nam bilo lako i udobno, nego da bismo nabolje menjali Srbiju. Podržavajući vladajuću politiku, nećemo ući u EU, ali će naši građani u EU otići, ostavljajući u Srbiji samo nemoćne pod njihovom vladavinom.

Ova vlast, naime, ima veoma originalan pristup evropskim integracijama: svojom politikom poslaće ogromnu većinu građana u EU, i tako, politikom svršenog čina, primorati Brisel da nas integriše. Šalu na stranu, naši građani odlaze u razvijene zemlje EU dok ova vlast govori o evropskim vrednostima, a sprovodi antievropsku praksu.

Jesu li evropske vrednosti to što jedan čovek kontroliše sve u državi i društvu? To što su svi koji misle i govore drugačije proglašeni neprijateljem? To što vlast javno iskazuje nemoć pred huliganima i kriminalcima, a demonstrira bahatost naspram sopstvenih građana? To što je partijska knjižica važnija od toga da li znate nešto da radite? To što se o trošku svih građana finansira njihova propaganda? To ne da nisu evropske vrednosti, to su antievropske, anticivilizacijske, dehumanizujuće prakse. Nema tu nikakvih vrednosti.

Nisu svi u ovom Savezu za EU, ali smo svi za vrednosti bez kojih se ne može u EU. Ove vrednosti baštine sve demokratske države, bilo da se nalaze u EU ili van nje.

Kada se izborimo za normalno funkcionisanje političkog i svakodnevnog života bićemo na putu ostvarivanja evropskih vrednosti. Bez toga, mi smo samo voljni ili nevoljni saučesnici autokratske vlasti. Saučesnici, koji će biti odgovorni za sva nepočinstva, jer ne definiše nas samo ono što smo uradili. Određuje nas i ono što nismo učinili. Što smo propustili, a imali smo priliku i obavezu da uradimo.

Danas se nalazimo u naizgled apsurdnoj situaciji da u parlamentu imamo nikada veće prisustvo proevropski deklarisanih poslanika, a istovremeno, nikada manju podršku evropskim integracijama među građanima Srbije. Mediji pod kontrolom režima su na stalnom fonu antizapadne kampanje. To samo potvrđuje tezu o retoričkoj, ali ne i delatnoj proevropskoj politici.

Sve je veći broj onih koji odlaze iz Srbije u potrazi za boljim životom. Odlaze u razvijene zemlje EU. Odlaze mladi, odlaze ljudi u punoj snazi. Odlaze uz zvuke ispraznog proevropskog narativa. Rascepkani i podeljeni, nismo akteri koji to mogu da spreče. Okupljeni u savez postajemo relevantni i budimo nadu građana koji žele temeljne promene.

Savez za Srbiju je investicija u održivu demokratsku zajednicu. Zajednicu koja će počivati na univerzalnim vrednostima koje sada nedostaju Srbiji: na vladavini prava, nezavisnom sudstvu, ljudskim pravima, fer i poštenim izborima, slobodnim medijima... Tek kada dođemo do tih vrednosti, naše posebnosti biće relevantne, tek tada će imati puni smisao.

Zoran Lutovac

(Izvor: NIN)

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE