ћир

Zoran Lutovac: Građane iritira režim, SZS na skoro 20 odsto


PODELITE:

Represija prema opoziciji i medijima je sve ogoljenija, ali i prema svima koji ne podržavaju vlast. U tom smislu osnivanje Saveza potvrdilo se kao opravdano, kaže u intervjuu za "Blic" kaže Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju.

- Većina građana je nezadovoljna kako živi i iritirana propagandom koja tvrdi suprotno. Formiranje SzS probudilo je nadu građana da su promene moguće. Savez se pojavio kao politička snaga koja može da artikuliše to nezadovoljstvo i ohrabri apatične, utučene, deprimirane...

Strahujete li da DS egzistiranjem unutar SzS može da izgubi identitet?

- DS će u Savezu sačuvati i još jasnije profilisati svoj identitet vodeće građanske stranke u Srbiji. Učestvujući u stvaranju širokog saveza, kako bi pomogla zaustavljanju urušavanja svih vrednosti u društvu, DS je pokazala da se ponaša odgovorno prema svojim biračima, ali i prema svim građanima Srbije koji žele suštinske promene. DS bi izgubila svoj identitet, pa i više od toga, izgubila bi smisao postojanja, ukoliko bi duboko ispod cenzusa tvrdoglavo insistirala na svojoj posebnosti u trenutku kada je potrebno objediniti sve opozicione snage na platformi stvaranja uslova za slobodnu, demokratsku Srbiju.

Da bih dočarao situaciju u kojoj se nalazimo, često koristim metaforu zgrade u plamenu. Bilo bi potpuno neodgovorno da se bavimo uređivanjem sopstvenih stanova dok požar guta zajedničku zgradu. U zajedničkoj zgradi žive komšije s kojima smo u dobrim odnosima i oni sa kojima možda ne govorimo, ali je dužnost svih da, bez obzira na međusobne odnose, ugasimo požar koji bukti. Tek kada ugasimo požar, možemo se baviti uređenjem sopstvenih stanova, zajedničkog dvorišta ili fasade.

Istraživanja pokazuju da je SzS na 13 odsto. Imate li istraživanja koja se odnose samo na DS, znate li kako stojite?

- Novija relevantna istraživanja nalaze Savez u rasponu između 16 i 20 procenata. Ono što je zajedničko svim tim istraživanjima jeste to da je SzS ubedljivo druga po snazi politička opcija. DS je, dakle, od stranke koja je krenula put marginalizacije postala jedan od stožera najjače opozicione grupacije.

Koliko puta vam je bilo neprijatno zbog nečega što su izjavljivali vaši partneri u Savezu - Željko Veselinović ili Srđan Nogo, na primer?

- To što mi je bilo neprijatno i to koliko mi je bilo neprijatno daleko je manje značajno od cilja koji je pred nama. Mi se trudimo da propuste i neslaganja rešavamo kroz konstruktivne razgovore na sastancima Saveza. Nastojimo da prevaziđemo dnevne neprijatnosti koje su se, priznajem, dešavale i nedopustive su. Istovremeno, ne želimo da dnevne medijske senzacije nadjačaju ciljeve koji su nas okupili.

Zar ne mislite da je trebalo da isključite ljude koji prete i vređaju na najbrutalniji način?

- Nijedan neprimeren postupak ili izjava nije prošla bez osude i izvinjenja članica Saveza i Saveza u celini. I to nas suštinski razlikuje od autokrate i njegovih sledbenika.

Koliko gradova ste obišli u prethodna dva meseca i šta građani kažu?

- Putujem Srbijom uzduž i popreko, učestvujući na tribinama Saveza i obilazeći odbore DS-a. Bili smo u Šapcu, Kraljevu, Užicu, Zrenjaninu, Nišu, Novoj Varoši, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Novom Sadu, Vranju, Vršcu, Požegi, Kikindi, Lučanima... Nezadovoljstvo je veliko. Građani su nezadovoljni životom u celini: činjenicom da su troškovi života drastično povećani, a da su za to vreme smanjivane plate i penzije, da se dobijaju otkazi zbog političke nepodobnosti, a da se zapošljavaju samo politički podobni, da je nezaposlenost velika, a da i oni koji rade većinom ne mogu da žive od svoje plate i da zbog toga naši građani masovno napuštaju Srbiju u potrazi za golim opstankom, dok istovremeno na kontrolisanim medijima gledaju i slušaju bajke o "zlatnom dobu". Ipak, budi se nada kod građana da su promene moguće jer se stvorio Savez koji je spreman da politički uobliči njihovo nezadovoljstvo.

Ne vidimo vaše saradnike iz DS u kampanji SzS. Osim Balše Božovića, koji je aktivan u Skupštini, ostali funkcioneri se ne vide. Da li putuju po Srbiji sa vama?

- A gde biste to mogli da ih vidite? Javni servis uporno ignoriše drugu po snazi političku snagu u Srbiji, a ni ostali, izuzimajući retke časne izuzetke, ne drže naročito do profesionalne etike, uglavnom iz straha zbog represije. Veoma su aktivni Saša Paunović i Dragana Rakić, aktivni su i Dejan Nikolić i Goran Ćirić, general Malinović takođe... Po prirodi stvari aktivni su predsednik Izvršnog odbora Dušan Kostadinović i predsednik IO Vojvodine Nebojša Novaković. Srđan Milivojević je već duže vreme aktivan u kampanji u Dragačevu... I mnogi drugi su. To što nisu vidljivi u medijskom mraku ne umanjuje njihov doprinos opštoj stvari.

"Videli smo odnos Francuske prema današnjoj, a ne nekadašnjoj Srbiji"

Šta nakon onoga što se desilo u Parizu mislite o dolasku Emanuela Makrona u Srbiju?

- Trebalo bi da bude dočekan u skladu sa diplomatskim pravilima i običajima. To što se desilo u Parizu ne govori o odnosu Francuske prema nekadašnjoj, nego prema današnjoj Srbiji i potvrđuje istovremeno koliko su nam institucije slabe i nekompetentne, uključujući i diplomatiju gde se te slabosti lako uočavaju. Očekujem da će predsednik Makron prilikom posete Beogradu znati da popravi utisak iz Pariza i otkloni svaku sumnju o odnosu prema našoj slavnoj prošlosti. No, ono što je važnije jeste sadržaj posete. Nadam se da neće biti razloga da se zbog nepovoljnog ishoda ponovo bavimo protokolom.

(Izvor: Blic)

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE