lat

Зоран Лутовац: Грађане иритира режим, СЗС на скоро 20 одсто


ПОДЕЛИТЕ:

Репресија према опозицији и медијима је све огољенија, али и према свима који не подржавају власт. У том смислу оснивање Савеза потврдило се као оправдано, каже у интервјуу за "Блиц" каже Зоран Лутовац, председник Демократске странке и један од лидера Савеза за Србију.

- Већина грађана је незадовољна како живи и иритирана пропагандом која тврди супротно. Формирање СзС пробудило је наду грађана да су промене могуће. Савез се појавио као политичка снага која може да артикулише то незадовољство и охрабри апатичне, утучене, депримиране...

Страхујете ли да ДС егзистирањем унутар СзС може да изгуби идентитет?

- ДС ће у Савезу сачувати и још јасније профилисати свој идентитет водеће грађанске странке у Србији. Учествујући у стварању широког савеза, како би помогла заустављању урушавања свих вредности у друштву, ДС је показала да се понаша одговорно према својим бирачима, али и према свим грађанима Србије који желе суштинске промене. ДС би изгубила свој идентитет, па и више од тога, изгубила би смисао постојања, уколико би дубоко испод цензуса тврдоглаво инсистирала на својој посебности у тренутку када је потребно објединити све опозиционе снаге на платформи стварања услова за слободну, демократску Србију.

Да бих дочарао ситуацију у којој се налазимо, често користим метафору зграде у пламену. Било би потпуно неодговорно да се бавимо уређивањем сопствених станова док пожар гута заједничку зграду. У заједничкој згради живе комшије с којима смо у добрим односима и они са којима можда не говоримо, али је дужност свих да, без обзира на међусобне односе, угасимо пожар који букти. Тек када угасимо пожар, можемо се бавити уређењем сопствених станова, заједничког дворишта или фасаде.

Истраживања показују да је СзС на 13 одсто. Имате ли истраживања која се односе само на ДС, знате ли како стојите?

- Новија релевантна истраживања налазе Савез у распону између 16 и 20 процената. Оно што је заједничко свим тим истраживањима јесте то да је СзС убедљиво друга по снази политичка опција. ДС је, дакле, од странке која је кренула пут маргинализације постала један од стожера најјаче опозиционе групације.

Колико пута вам је било непријатно због нечега што су изјављивали ваши партнери у Савезу - Жељко Веселиновић или Срђан Ного, на пример?

- То што ми је било непријатно и то колико ми је било непријатно далеко је мање значајно од циља који је пред нама. Ми се трудимо да пропусте и неслагања решавамо кроз конструктивне разговоре на састанцима Савеза. Настојимо да превазиђемо дневне непријатности које су се, признајем, дешавале и недопустиве су. Истовремено, не желимо да дневне медијске сензације надјачају циљеве који су нас окупили.

Зар не мислите да је требало да искључите људе који прете и вређају на најбруталнији начин?

- Ниједан непримерен поступак или изјава није прошла без осуде и извињења чланица Савеза и Савеза у целини. И то нас суштински разликује од аутократе и његових следбеника.

Колико градова сте обишли у претходна два месеца и шта грађани кажу?

- Путујем Србијом уздуж и попреко, учествујући на трибинама Савеза и обилазећи одборе ДС-а. Били смо у Шапцу, Краљеву, Ужицу, Зрењанину, Нишу, Новој Вароши, Сремској Митровици, Пожаревцу, Новом Саду, Врању, Вршцу, Пожеги, Кикинди, Лучанима... Незадовољство је велико. Грађани су незадовољни животом у целини: чињеницом да су трошкови живота драстично повећани, а да су за то време смањиване плате и пензије, да се добијају откази због политичке неподобности, а да се запошљавају само политички подобни, да је незапосленост велика, а да и они који раде већином не могу да живе од своје плате и да због тога наши грађани масовно напуштају Србију у потрази за голим опстанком, док истовремено на контролисаним медијима гледају и слушају бајке о "златном добу". Ипак, буди се нада код грађана да су промене могуће јер се створио Савез који је спреман да политички уобличи њихово незадовољство.

Не видимо ваше сараднике из ДС у кампањи СзС. Осим Балше Божовића, који је активан у Скупштини, остали функционери се не виде. Да ли путују по Србији са вама?

- А где бисте то могли да их видите? Јавни сервис упорно игнорише другу по снази политичку снагу у Србији, а ни остали, изузимајући ретке часне изузетке, не држе нарочито до професионалне етике, углавном из страха због репресије. Веома су активни Саша Пауновић и Драгана Ракић, активни су и Дејан Николић и Горан Ћирић, генерал Малиновић такође... По природи ствари активни су председник Извршног одбора Душан Костадиновић и председник ИО Војводине Небојша Новаковић. Срђан Миливојевић је већ дуже време активан у кампањи у Драгачеву... И многи други су. То што нису видљиви у медијском мраку не умањује њихов допринос општој ствари.

"Видели смо однос Француске према данашњој, а не некадашњој Србији"

Шта након онога што се десило у Паризу мислите о доласку Емануела Макрона у Србију?

- Требало би да буде дочекан у складу са дипломатским правилима и обичајима. То што се десило у Паризу не говори о односу Француске према некадашњој, него према данашњој Србији и потврђује истовремено колико су нам институције слабе и некомпетентне, укључујући и дипломатију где се те слабости лако уочавају. Очекујем да ће председник Макрон приликом посете Београду знати да поправи утисак из Париза и отклони сваку сумњу о односу према нашој славној прошлости. Но, оно што је важније јесте садржај посете. Надам се да неће бити разлога да се због неповољног исхода поново бавимо протоколом.

(Извор: Блиц)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ