lat

Зашто градоначелник не сме да одговори на питања грађана?


ПОДЕЛИТЕ:

Повећава се број странака и удружења окупљених око решавања проблема пијаће воде, што говори да су грађани препознали озбиљност ситуације и одлучност свих организација које су се удружиле око најважније теме за све Зрењанинце.

Проблем пијаће воде у Зрењанину очигледно је нешто што ћемо морати сами да решимо јер најављивану подршку државе тешко да ћемо добити кад се током последња два месеца нико у Влади није бавио нашим проблемом, што је премијерка недавно потврдила. Упркос томе, зрењанинска власт решила је да у потпуности игнорише и грађане и њихове представнике у Скупштини, да сама решава проблем за чије се решавање већ показала као неспособна и да крије информације на које грађани имају право. Не само да нисмо добили никакав одговор на питања која смо поставили пре двадесетак дана, него су и сви наши покушаји да отворимо ову тему на Скупштини лоше дочекани.

Да се подсетимо, какви су наши захтеви, односно, шта је то што локална власт крије од грађана?

Крије уговор са Зилио групом, као и све анексе и другу пратећу документацију. Више од годину и по дана траје процес чији је циљ да учини јавним уговор који би свакако требало да буде доступан.

Даље, власт одбија да сачини извештај о изграђености постројења, као и да затражи мишљење стручног надзора који је (ако је) био ангажован приликом изградње.Тражимо и да се провери да ли је сва уграђена опрема нова, да се гарантни листови покажу и да се састави списак половне робе уколико она постоји.Инсистирамо на томе да се прикупе извештаји о испитивању квалитета пречишћене воде од стране акредитоване лабораторије, као и извештаји о измереним вредностима протока пречишћене воде и измереним вредностима притисака на улазу и излазу из постројења. Наравно, ако ова мерења нису вршена, захтевамо да се мерења ураде. Неопходно је прикупити и извештаје о измереној количини отпадне воде као технолошког нуспроизвода. Ако мерење није вршено, мерење мора да се уради, а затим и да се покаже уговор са регистрованом депонијом о одлагању муља.

Додатно, интересује нас и сам процес преговора са Зилио групом. Да ли су преговори у току? Ко преговара? Ако ипак буду одлучили да откупе постројење, из којих средстава ће бити издвојен новац? Из буџетске резерве града Зрењанина или пак покрајине или републике? Колики је новац у питању? И ко ће донети коначну одлуку о томе да ли купујемо постројење и за колико пара?

Од наведених података ниједан није државна тајна и ми захтевамо да се сви објаве и да се на тај начин јавност упозна са озбиљношћу проблема са којим се суочавамо.

Центар за заштиту потрошача „Бегеј“

Градски одбор Демократске странке у Зрењанину

Градски одбор „Доста је било“ у Зрењанину

Градски одбор Лиге социјалдемократа Војводине у Зрењанину

Градска организација Српског покрета Двери у Зрењанину

Удружење грађана „Наш град, наша ствар“

Градски одбор Социјалдемократске странке у Зрењанину

Покрет слободних грађана

Повереништво Народне странке

Градски одбор Демократске странке Србије у Зрењанину

Војвођанска партија

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ