lat

Власт спроводи гушење критичке мисли и независног новинарства


ПОДЕЛИТЕ:

Демократија у Србији већ седму годину бележи пад, а погоршање је забележено у свим сферама - од независности медија и цивилног сектора, до државног управљања и локалне власти, што показују и најновији представљени извештаји.

Сузбијање критичке свести и скоро потпуна таблоидизација већине медија – то је суморна слика јавне сфере у Србији о којој се говори и у извештају Фридом хауса, уз констатацију да су политички и економски притисци постали потпуно уобичајени, критичари власти се денунцирају и оптужују у њој блиској жутој штампи, док се неистине наметљиво истичу као непобитне истине. Поплава непрофесионализма, очитих притисака и политичке контроле довела је до ерозије медијске сцене. У ситуацији када једино функционише механизам утицаја власти, постаје депласирано говорити о истраживачком, независном новинарству. Уважавана и призната методологија од стране званичника оцењује се као злонамерна. Индикатори на које би требало обратити пажњу занемарују се. Чињеница да је све у Србији, медији понајвише, доживело деградацију, а да ми грађани, плаћамо превисоку цену заблуде да је могуће држати државу и људе заробљене.

Демократска странка је указивала на драматично стање сужавања слобода, професионално и људско унижавање свих који се критички односе према власти. Најновије анализе које су представљене доказују да Европа не одустаје од Србије, али не прихвата да се аутократија назива демократијом, козметичке промене реформом, паралелна стварност нужном реалношћу. Одбијање власти да призна оцене доказује да је она једино спремна да понавља грешке са малициозном некреативношћу.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ