lat

Влада Србије наставља да крши права грађанки и грађана


ПОДЕЛИТЕ:

Годинама се залажући за поштовање људских права и слобода, Демократска странка поздравља одлуку још једне европске институције која је након извештаја Европске комисије јасно указала на кршење људских права и слобода у Србији.

Након јучерашњег јавно исказаног презира према владавини права од стране премијерке Ане Брнабић на презентацији двогодишњих резултата Владе, јасно је зашто је због непоступања институција Републике Србије у заштити наших грађана морао да се умеша Европски суд за људска права (ЕСЉП). Подсећамо да је ЕСЉП прихватио захтев за разматрање предлога за одређивање привремене мере који је иницирала Софија Тодоровић, услед непоступања државних органа Србије по њеним кривичним пријавама због прогона и претњи којима је била изложена на друштвеним мрежама а све у вези са дешавањима у вези са пекаром „Рома“ у Борчи.

Крајем априла 2019. године и сами смо јавно реаговали на дискриминацију и нападе на Мона Ђураја власника пекаре „Рома“ у Борчи, као и на све друге активисте и активисткиње које су десничарске групе нападале. Наши посланици и функционери су заједно са другим грађанкама и грађанима дали подршку и упутили поруку да нико у овој земљи не сме бити нападан нити дискриминисан због свог порекла или неког другог личног својства.

Демократска странка ће се увек залагати за заштиту бранитеља људских права и сматрамо да је оваква одлука ЕСЉП-а важна, јер ће натерати ову насилну власт да поштује Устав и Законе Србије. Напади националистичких и „патриотских“ група на активисте и бранитеље људских права морају бити санкционисани.

ЕСЉП је дописом од 28. јуна 2019. године тражио од Владе Србије додатна разјашњења, посебно у делу који се односи на процену нивоа ризика безбедности Софије Тодоровић. Влади Србије је наложено да до 5. јула одговори на постављена питања и достави и све документе полиције, службе безбедности и тужилаштва који се односе на случај Софије Тодоровић, као и одлуке по притужбама и захтевима које је она упутила државним властима.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ