lat

Трипић (ДС): 20 жена убијених од почетка године доказ да институције не раде


ПОДЕЛИТЕ:

Поводом обележавања Дана сећања на жене убијене у партнерском насиљу, Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, подсетила је да је ове године 20 жена насилно убијено и да институције не раде свој посао на превенцији насиља и заштити жртава.

"За Србију важи пословица да су нам институције одличне све док год нам не затребају. Срамна је изјава министарке Кубуровић да је Закон о спречавању насиља испунио свој основни циљ, а то је "мултисекторска сарадња". Најпримеренији поступак после овакве изјаве било би подношење оставке јер је очигледно да ова министарка и ова власт и даље вежбају како се води држава над свима нама."

Потпредседница ДС је подсетила да сврха Закона о спречавању насиља није да институције вежбају како да међусобно сарађују већ да заштите жртве од најстрашнијих бруталности којима су изложене.

"Још један доказ да институције не раде на спречавању насиља већ на испуњавању форме је и примена Закона о спречавању насиља јер се игноришу проблеми и важне препоруке невладиног сектора које нуде решења да се проблеми превазиђу. Жртве насиља морају да учествују у изради индивидуалних планова заштите и подршке. Институције морају да реагују на сваку пријаву, али основни предуслов тога је да се повећа број надлежних полицијских службеника и да се обуче службеници основних јавних тужилаштава и центара за социјални рад."

"Институције државе морају коначно да преузму одговорност и за чињење али и за нечињење, за пропусте, за игнорисање очигледних ризика по жртву", закључила је Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ