lat

Шутановац у Црној Гори: Србија на репу региона


ПОДЕЛИТЕ:

Бивши министар одбране и председник Демократске странке Драган Шутановац рекао је на конференцији о безбедности у организацији Атлантског савета у Црној Гори да се Србија налази на репу региона у економском и безбедносном смислу.

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

“Видели сте шта је премијер Заев рекао, готово да је завршен споразум са Македонијом и Грчком и очекују позив за НАТО, а скоро све остале земље су већ у НАТО или ка тамо иду. Тако да окружени смо НАТО земљама а Србија је једина земља у региону која још увек није спремна да прихвати реалност. Не само у економском, већ и у безбедносном и одбрамбеном смислу налазимо се на репу региона."

Шутановац је подсетио да је најбољи део сарадње Америке и Србије била сарадња у војном сектору до 2012. године.

"Данас, када Министарство одбране води Вулин, сарадња између Америке и Србије налази се у регресији. То је парадокс, јер баш ове године славимо 100 година од када је на Капитол хилу постављена наша застава по завршетку Првог светског рата. Наши односи са САД су дуги и савезнички и зато их треба посматрати у том правцу, а не у контексту данашње ситуације."

Највише волимо Русију, али бисмо да живимо на Западу

„Ако питате већину у Србији, рећи ће да после Србије највише воле Русију, али ако их питате где желе да им буде здравствено осигурање, где би желели да им се деца образују или да живе, рећи ће – негде у Западној Европи или у Америци. Поред тога, људи нису свесни да је из САД, ЕУ, Јапана, Норвешке до 2012. године стигло преко 6 милијарди евра донација.

Додик је хтео у НАТО

Говорећи о региону некадашњи министар одбране подсетио је на прву посету Сарајеву и на Републику Српску која је тада имала за циљ чланство у НАТО.

“Као први министар одбране Србије који је посетио Сарајево након рата, потписао сам први уговор о војној сарадњи између Србије и Босне и Херцеговине, због чега сам наравно био нападнут. Међутим, тада сам се састао и са Додиком који је као премијер РС на конференцији за медије рекао да је Република Српска потпуно посвећена евро-атлантским интеграцијама. Данас је ситуација потпуно другачија“

Трампа воде инстинкти, али и бизнис

Говорећи о Трампу, Шутановац се сагласио да Трампа воде инстинкти, али и да веома води рачуна о бизнису и интересима америчке војне индустрије.

„Трамп размишља као озбиљан бизнисмен. Када се жали да друге земље НАТО не улажу довољно у безбедност, он заправо мисли на америчку војну индустрију којој ће се сви обратити за куповину наоружања.“

Одговарајући на питање о померању меке моћи према Истоку, Шутановац је нагласио да није реч само о мекој моћи.

„Председник Црне Горе Ђукановић је у свом излагању поменуо различите претње и на крају је рекао о том покушају укључивања треће стране. Тога је било у Црној Гори, скоро да смо то имали и у Македонији. То није била на делу мека моћ, већ права, врло озбиљна моћ.”

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ