ћир

Srbija sve zaduženija, vlast manipuliše podacima


PODELITE:

Javnost u Srbiji svakodnevno je izložena manipulacijama državnim podacima s ciljem da se ekonomija prikaže boljom nego što jeste. Nažalost, realno stanje srpske ekonomije građani Srbije najbolje osećaju na sebi.

Verovatno najočigledniji primer manipulacije državnim podacima je tvrdnja o smanjenju javnog duga. Prema poslednjem objavljenom izveštaju Ministarstvo finansija, Uprave za javni dug, iznos ukupnog javnog duga Republike Srbije na dan 31.12.2017. godine iznosio je 23,210 mlrd evra, a na dan 31.05.2018. godine (5 meseci posle) 24,125 mlrd.evra. Dakle, Republika Srbija nije smanjila javni dug, nego je zaduženija za 916 miliona evra!

Takođe, izjave o smanjenu učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu zemlje nisu tačne, jer je za samo za 5 meseci iznos duga porastao za oko 3,8%, dok je u najboljim predviđanjima rast BDP značajno manji od ovog procenta. Kako je onda moguće da učešće javnog duga u BDP opada?

Sa žaljenjem moramo da konstatujemo, da je manipulisanje zvaničnim državnim podacima manir i ove naprednjačke vlade. U proteklih 2.200 dana sve naprednjačke vlade izvrću podatke kako bi prikrile stvarno stanje stvari, izostanak stvarnih rezultata i pogubne efekte korupcije i loše ekonomske politike. Građani koji osećaju posledice takve politike dodatno se ponižavaju zvaničnim saopštenjima u kojima se ubeđuju da žive bolje nego što to primećuju.

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE