lat

Социјалдемократе региона: Простор препуштен популистима


ПОДЕЛИТЕ:
VOA

Социјалдемократија је у кризи у целом демократском свету, а празан простор који остаје иза странака умерене левице махом попуњавају популисти и националисти, речено је на конференцији у Београду. Одговор на то је заједнички наступ, више рада на решавању животних проблема и веће залагање за праве вредности у демократским друштвима, закључено је.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац, рекао је да је сада задатак вратити политику социјалдемократије међу грађане и вратити њихово поверење. Он је подсетио да је ДС увек држала до толеранције, добрих међуљудских и међуетничих односа, те да се увек суочавала са прошлоћу на прави начин, солидаришући се са жртвама, а не тражећи оправдања. "Надам се да ће ДС остати темељ добросуседских односа", рекао је Лутовац.

Хари Локвенец, посланик владајућег Социјалдемократског савеза Македоније, подсетио је да су у региону социјалдемократе на власти на државном нивоу само у Македонији. "Оно што причамо показали смо на делу. Крајњим напорима решили смо проблем са Грчком, а пре пар година и главни проблем са Бугарском. Трудимо се да решимо проблем са суседима, како би могли да се фокусирамо на решавање домаћих проблема", рекао је.

Он је подсетио да су Албанци у Македонији у највећем проценту гласали за социјалдемократе, а не за своје националне партије. "То је за мене прави пример - кад људи могу да се не повезују по етничким питањима, што је највећи попузилам, него кад могу да размишљају о социјалним стварима, како да држава иде напред и како да се побољша квалитет живота".

Он је оценио да је претходна македонска власт оставила пуно "кукавичијих јаја" и у том контексту поменуо бег бившег премијера Николе Груевског, који је током викенда између доношења судског налога да буде ухапшен и акције полиције успео да побегне из земље. Обраћајући се домаћинима из Србије, Локвенец је рекао да су македонске социјалдемократе до 2012. смо учили из искуства Србије, али и да се 2013. године показало се да отпор од 2000. није био довољан.

"То што Македонија нема отворених питања са Србијом, не значи да Србија нема отворених питања са Македонијом. Нема државе из окружења са којом се Србија труди да нема отворених тема", рекла је потпредседница Демократске странке Александра Јерков. "Имамо сталну потребу да генеришемо, макар и на силу, некакве кризе, тензије, да би се скренула пажња јавности са онога што је заиста битно", рекла је она и оценила да таква клима погодује властима, али да изузетно лоше утиче на грађане, који су у константном страху.

Ирфан Ченгић, генерални секретар Социјалдемократске партије БиХ, оценио је да креирање и фингирање регионалних сукоба одговара само снагама на власти. Он се успротиво ставу који је изнет на конференцији - да социјалдемократе нису биле у позицији да држе власт у земљама региона и тако покажу одговорну политику - подсећајући на период између 2010. и 2012. године када социјалдемократе јесу биле на власти у земљама региона, па ситуација "није била пуно боља".

"Модел македонског премијера Зорана Заева је како се треба понашати. И у Албанији су социјалдемократе на власти, па праве заједничке седнице владе Албаније и Косова и праве проблеме", подсетио је Ченгић.

Јелена Митровић из Социјалдемократске партије Црне Горе, оценила је уз дозу ироније да најбољу сарадњу у региону имају припадници организованог криминала, који немају идеолошке препреке. Наставила је подсећањем да је Никола Груевски побегао "кроз левичарску Албанију, преко такозване левичарске Црне Горе и кроз десничарску Србију". "Право братство и јединство", нашалила се Митровић и оценила да је важно да социјалдемократе региона сарађују, али да је и њих поделило проклетство малих разлика.

Конференција је била део пројекта "Креирање регионалних јавних политика", који спроводе Центар модерних вештина из Србије, Форум лијеве иницијативе из БиХ, Прогрес институт из Македонијае и СДП Црне Горе, а уз подршку британске Лабуристичке партие и Вестимнстер фондације за демократију.

(Извор: ВОА)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ