ћир

Regionalna konferencija u okviru projekta Kreiranje regionalnih javnih politika


PODELITE:

Sami smo se okupili i odredili teme koje ćemo na nacionalnom nivou analizirati i sagledati u totalitetu kako bismo mogli dati zajednički odgovor na nivou organa koje predstavljamo – rekao je otvarajući Konferenciju, Miloš Ðajić, predsednik UO Centra modernih veština Demokratske stranke.

Sprovedeni projekat je bio prilika da četiri socijaldemokratske partije iz regiona (Demokratska stranka, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratska partija Crne Gore i Socijaldemokratski savez Makedonije) po prvi put zajednički daju jedinstveni odgovor na brojne izazove sa kojima se društva u regionu suočavaju. Rezultat implementiranih aktivnosti u okviru ovog projekta su dokumenti javnih politika koji problematizuju posledice sve većeg društvenog jaza koji vlada među građanima u našem regionu. Pored toga ovi dokumenti daju praktične odgovore na brojna pitanja iz oblasti populacione politike, odlaska mladih, kao i podrške roditeljima kroz održive socijalne mehanizme, što je od vitalnog značaja za društvo u celini, a marginalizovano je intencionalno, kako bi javni prostor bio otvoren za veštačke teme kojima se javnost pasivizira i instrumentalizuje.

Uz zadovoljstvo što ima prilike da pozdravi učesnike skupa i podrži napore koji se čine u pravcu progresa i jačanja saradnje, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke istakao je da se nalazi na čelu stranke koja ima svoju nespornu istoriju, čija stogodišnjica postojanja se obeležava u februaru mesecu, kao i 29 godina od obnove rada. Demokratska stranka je osnovana u Sarajevu, a ideja o obnovi inicirana je u Tuzli, što svedoči o postojanju integrativnih ideja kao bitnih u korpusu vrednosti koje smo predano negovali, uz modernost i avangardnost.

U radnom delu Konferencije učesnici na panelu su apostrofirali da populisti, nažalost u svim zemljama regiona dominatno ispunjavaju prostor na javnoj i političkoj sceni, dijalog, saradnja i zajednički imenitelj u težnjama i aspiracijama se ne traži ili zamagljuje iskontruisanim podelama i sukobima.

Nema države u regionu koja jeste ili do skora je imala i vodila politiku jednovremenog paljenja i gašenja požara, političare koji su i piromani i vatrogasci – slikovito je predstavila Aleksandra Jerkov, potpredsednica Demokratske stranke, aktuelni trenutak u regionu uz naglasak da evidentne različitosti, blokade, medijske i svake druge i otežanost nastupa stranaka socijaldemokratske provenijencije ne mogu i ne smeju da budu prepreke za uspostavljanje oblika međusobne komunikacije i saradnje, promovisanje dobrih politika i afirmaciju dobrih inicijativa. Rezignacija i stalno vraćanje na pitanje: zašto nas neko nije dobro razumeo i podržao nije put i način, mi sami moramo da istrajno radimo na tome da građanima umesto generisanog straha unesemo realizam.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE