lat

Регионална конференција у оквиру пројекта Креирање регионалних јавних политика


ПОДЕЛИТЕ:

Сами смо се окупили и одредили теме које ћемо на националном нивоу анализирати и сагледати у тоталитету како бисмо могли дати заједнички одговор на нивоу органа које представљамо – рекао је отварајући Конференцију, Милош Ђајић, председник УО Центра модерних вештина Демократске странке.

Спроведени пројекат је био прилика да четири социјалдемократске партије из региона (Демократска странка, Социјалдемократска партија Босне и Херцеговине, Социјалдемократска партија Црне Горе и Социјалдемократски савез Македоније) по први пут заједнички дају јединствени одговор на бројне изазове са којима се друштва у региону суочавају. Резултат имплементираних активности у оквиру овог пројекта су документи јавних политика који проблематизују последице све већег друштвеног јаза који влада међу грађанима у нашем региону. Поред тога ови документи дају практичне одговоре на бројна питања из области популационе политике, одласка младих, као и подршке родитељима кроз одрживе социјалне механизме, што је од виталног значаја за друштво у целини, а маргинализовано је интенционално, како би јавни простор био отворен за вештачке теме којима се јавност пасивизира и инструментализује.

Уз задовољство што има прилике да поздрави учеснике скупа и подржи напоре који се чине у правцу прогреса и јачања сарадње, Зоран Лутовац, председник Демократске странке истакао је да се налази на челу странке која има своју неспорну историју, чија стогодишњица постојања се обележава у фебруару месецу, као и 29 година од обнове рада. Демократска странка је основана у Сарајеву, а идеја о обнови иницирана је у Тузли, што сведочи о постојању интегративних идеја као битних у корпусу вредности које смо предано неговали, уз модерност и авангардност.

У радном делу Конференције учесници на панелу су апострофирали да популисти, нажалост у свим земљама региона доминатно испуњавају простор на јавној и политичкој сцени, дијалог, сарадња и заједнички именитељ у тежњама и аспирацијама се не тражи или замагљује исконтруисаним поделама и сукобима.

Нема државе у региону која јесте или до скора је имала и водила политику једновременог паљења и гашења пожара, политичаре који су и пиромани и ватрогасци – сликовито је представила Александра Јерков, потпредседница Демократске странке, актуелни тренутак у региону уз нагласак да евидентне различитости, блокаде, медијске и сваке друге и отежаност наступа странака социјалдемократске провенијенције не могу и не смеју да буду препреке за успостављање облика међусобне комуникације и сарадње, промовисање добрих политика и афирмацију добрих иницијатива. Резигнација и стално враћање на питање: зашто нас неко није добро разумео и подржао није пут и начин, ми сами морамо да истрајно радимо на томе да грађанима уместо генерисаног страха унесемо реализам.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ