lat

Проглашење победника првог Зоран Ђинђић Хакатона и представљање публикације


ПОДЕЛИТЕ:

У част Зорана Ђинђићa, човека који је направио избор и то платио животом, организовано је јуче и представљање публикације „Беседе у Зоранову част 2006-2018“ и учесника на првом такмичењу Хакатон – Зоран Ђинђић.

Број слика: 10

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Истакнуто је да је Зоран Ђинђић у времену које је било неизвесно, у земљи која се лошим избором и трагичном по последицама политиком нашла на маргини света, изолована и осиромашена, одлучио да у својој земљи учини све да Србија и њени грађани буду на месту које им припада. И већ на почетку његовог мандата постајемо уважена чланица европске породице народа. Стварност без њега постала је мрачнија и једини сноп су идеје које прожимају једно велико стваралаштво и домете у науци, политици и друштвеном животу.

Сачувати сан о бољој Србији можемо промишљањем о начинима, путевима и сазнајним хоризонтима. Без чекања и инертног понављања. Евоцирање успомене на Зорана била је прилика и да се подсети на разлоге младих људи који су учествовали на такмичењу у бесадама. За ових 16 година у Србији је рођено милион беба, за ових деценију и по у земљи је милион људи стекло пунолетство, зато је драгоцено и вредно да дело Зорана Ђинђића сагледају у новој реалности, не као окамењено, споменичко наслеђе. Упркос протоку времена, младе генерације увек могу пронаћи у оставштини нешто што ће их преипремити и за садашњицу и опремити за будућност.

Окупљене је поздравила и Милена Мићовић Трајковић, секретарка организационог одбора дајући хронологију нечега што је више од деценије било изазов и покретач младим, образованим људима.

Милош Ђајић, представљајући новоуведено такмичење Хакатон, посебно важним је истакао намеру да ново време дочекамо са новим методама и одговорима, примереним и добу и генерацији која их поставља и тражи. Наставак живота дигиталног наслеђа дела убијеног премијера једна је од премиса на којој се заснивао пројекат. Само такмичење је показало исправност оријентације и чињеницу да млади изузев елементарног знања о животу и раду Зорана Ђинђића, недовољно продубљено и конкретно знају о његовом животном путу и ситуацијама које су обликовале стварност земље и њега самог. Зато је израда решења као такмичарских задатака била јединствена прилика да се и они сами боље и више информишу, а преко израђених решења понуде и својој генерацији модеран информативни приступ и прегршт чињеница. Награда је уручена Војину Миливојевићу и Александру Пашалићу.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац је у свом поздравном говору посебним означио хуманистички аспект политичке филозофије Зорана Ђинђића. Његова политика и филозофија одликовали су се и заснивали на реалности, без идеологизације, човек, право и слобода били су непрестано у фокусу.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ