lat

Претње новинарима део политике застрашивања


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка најенергичније осуђује учестале претње упућене Недиму Сејдиновићу, председнику Независног друштво новинара Војводине, Драгану Јањићу, главном уреднику агенције Бета и другим новинарима који професионално, одговорно и часно раде.

У условима нарушених слобода, медијских и свих других, свако ко се супротставља наметнутим обманама и диктираном једноумљу изложен је нападима и оспоравањима. Легитимитет лажним сајтовима, платформама за мржњу и квази новинарима дају премијерка и председник државе својом подршком таквом писању и деловању, поларизацијом коју врше на подобне и неподобне, исправне и оне друге, наклоњене и непријатељске. Простор добијају свесним и намерним потискивањем јавности, дијалога и различитости.

Не постоји мања или већа слобода, ње нема или је има. Њу не гарантује појединац и политичка воља, она проистиче из највишег правног акта и за све једнака. Мишљења и препоруке релевантних институција, тела и комисија у чијој надлежности је и оцена стања у медијима доживљава се као кампања против једног човека , интерпретира као тенденциозност и одбацује као пристрасно виђење.

Претње новинарима видимо као део политике застрашивања која је доминантна протеклих недеља. Садржај и тон претњи се разликује од места са којих се упућују, циљ им је истоветан и зато многоструко опасан и штетан. Захтевамо од премијерке која је умела и знала да нађе повода и полемише са порукама неистомишљеника на друштвеним мрежама, са извештајем европских званичника о контроли медија у Србији да се недвосмислено одреди према претњама, не успостављајући равнотежу у неуравнотеженој стварности и предузме јасне мере спречавању генерисања мржње и деоба у јавном простору.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ