ћир

Podrška prosvetnim radnicima u štrajku


PODELITE:

Školske godine u Srbiji često započinju štrajkovima prosvetnih radnika, ali gotovo nikada nije bilo toliko razloga za štrajk kao ovog septembra.

Reforme u pokušaju, loši uslovi rada, najavljeni "platni razredi" zbog kojih prosvetari strepe da će im zarade biti manje, koruptivni poslovi ministra prosvete Mladena Šarčevića i šokantno neznanje koje u svakom svom javnom istupu u kojem govori o prosveti pokazuje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, samo su najočigledniji razlozi za proteste i obustave rade u školama. U suštini, sadašnja vlast se na potpuno pogrešan i dugoročno veoma štetan način ophodi prema čitavoj oblasti obrazovanja, svim zaposlenim u prosveti i samim učenicima.

Demokratska stranka razume nezadovoljstvo prosvetnih radnika i deli njihovu više nego opravdanu brigu za budućnost školstva, a samim tim i budućnost Srbije. Nasilno uvođenje sistema tzv. dualnog obrazovanja u srednjim školama pokazalo je dokle sežu i mogućnosti i ambicije ljudi koji trenutno vode zemlju i prosvetu. Za najveći broj zanimanja koja sada forsira dualno obrazovanje zapravo niko i ne treba da se školuje, već samo obučava. Pojmovi škola i obuka nisu sinonimi, mada nas sadašnje prosvetne vlasti i vlastodršci ubeđuju u suprotno. Vlast danas radi na tome da sutra dobijemo neobrazovane i zakonom slabo zaštićene radnike, umesto da gradi školski sistem u kojem će deca steći bazična znanja o svetu i društvu u kojem žive, te naučiti da - uče.

Zbog svega navedenog, Demokratska stranka u potpunosti podržava štrajk prosvetnih radnika, ali i upozorava na to da male plate i nezadovoljvajući materijalni status zaposlenih u prosveti nisu jedini problem našeg obrazovanja. Prezriv odnos vlasti prema zahtevima nastavnika i pokušaj da se čitav problem svede na plate, uz bahatu poruku ministra Šarčevića koji zaposlenim u prosveti poručuje da je trebalo da se "bune kada su usvajani platni razredi", pokazuje da režim niti uzima za ozbiljno zahteve štrajkača niti uopšte razmišlja o promeni politike i rešavanju problema koji su doveli do štrajka. Prosvetni radnici se ne mogu sami izboriti za svoj materijalni status kakav zaslužuju, kao ni sa ostalim nedaćama u oblasti prosvete. Za to je potrebno angažovanje i zajednička akcija svih u društvu koji vide i razumeju koliko je pogrešno gotovo sve što sadašnja predsednica vlade i njen ministar govore i rade kako ovih dana tako i svih prethodnih otkad su obmanom birača zaposeli najvažnija mesta u državi.

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE