lat

Подршка просветним радницима у штрајку


ПОДЕЛИТЕ:

Школске године у Србији често започињу штрајковима просветних радника, али готово никада није било толико разлога за штрајк као овог септембра.

Реформе у покушају, лоши услови рада, најављени "платни разреди" због којих просветари стрепе да ће им зараде бити мање, коруптивни послови министра просвете Младена Шарчевића и шокантно незнање које у сваком свом јавном иступу у којем говори о просвети показује председница Владе Србије Ана Брнабић, само су најочигледнији разлози за протесте и обуставе раде у школама. У суштини, садашња власт се на потпуно погрешан и дугорочно веома штетан начин опходи према читавој области образовања, свим запосленим у просвети и самим ученицима.

Демократска странка разуме незадовољство просветних радника и дели њихову више него оправдану бригу за будућност школства, а самим тим и будућност Србије. Насилно увођење система тзв. дуалног образовања у средњим школама показало је докле сежу и могућности и амбиције људи који тренутно воде земљу и просвету. За највећи број занимања која сада форсира дуално образовање заправо нико и не треба да се школује, већ само обучава. Појмови школа и обука нису синоними, мада нас садашње просветне власти и властодршци убеђују у супротно. Власт данас ради на томе да сутра добијемо необразоване и законом слабо заштићене раднике, уместо да гради школски систем у којем ће деца стећи базична знања о свету и друштву у којем живе, те научити да - уче.

Због свега наведеног, Демократска странка у потпуности подржава штрајк просветних радника, али и упозорава на то да мале плате и незадовољвајући материјални статус запослених у просвети нису једини проблем нашег образовања. Презрив однос власти према захтевима наставника и покушај да се читав проблем сведе на плате, уз бахату поруку министра Шарчевића који запосленим у просвети поручује да је требало да се "буне када су усвајани платни разреди", показује да режим нити узима за озбиљно захтеве штрајкача нити уопште размишља о промени политике и решавању проблема који су довели до штрајка. Просветни радници се не могу сами изборити за свој материјални статус какав заслужују, као ни са осталим недаћама у области просвете. За то је потребно ангажовање и заједничка акција свих у друштву који виде и разумеју колико је погрешно готово све што садашња председница владе и њен министар говоре и раде како ових дана тако и свих претходних откад су обманом бирача запосели најважнија места у држави.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ