ћир

PEN osudio pritisak na novinare u Srbiji


PODELITE:

U Rezoluciji koja je usvojena na predlog srpskog pisca Saše Stojanovića, Svetsko udruženje pisaca je zabrinuto zbog napada na novinara Milana Jovanovića, kada je i pucano na njega, a njegova kuća spaljena nakon njegovih članaka i kritike vlade u nezavisnim srpskim medijima i preporučilo obustavljanje pritisaka kao metoda koji se koriste u obračunu sa neistomišljenicima.

Broj slika: 1

GALERIJA SLIKA

WFPC of PEN International je na sednici koja je održana 5. aprila 2019. godine na Bledu u Sloveniji usvojilo sledeći zaključak:

WFPC deli zabrinutost sa srpskim piscima i poslenicima javne reči zbog napada na novinara Milana Jovanovića, čija je kuća uništena u podmetnutom požaru zbog žurnalističkih tekstova u kojima je kritikovao aktuelnu vlast.

WFPC osuđuje svaki pritisak na novinare i smatra da je upotreba nasilja protiv slobodnih medija nedopustiv čin usmeren protiv slobode govora i mišljenja. WFPC vidi trenutnu situaciju u Srbiji, čija vlast nastoji da prikaže i signalizira jasnu spremnost ka demokratskim procesima u dijalogu sa EU, kao priliku da se prostor otvori u pravcu slobodnog i nepristrasnog izveštavanja o političkoj realnosti i dešavanjima u zemlji, uključujući demonstracije opozicionih stranaka koje ističu zahtev za održavanje slobodnih izbora, kao i obustavljanje represije nad neistomišljenicima koji protestom iskazuju stav.

WFPC preporučuje vlasti i opoziciji da se uzdrže od svakog oblika nasilja na narednim protestima koji se najavljuju kao masovni i otpočnu dijalog kao jedini put ka rešavanju problema u trenutnoj situaciji.

Emmanuel Pierrat 

Predsednik Writers for Peace Committee

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE