lat

ПЕН осудио притисак на новинаре у Србији


ПОДЕЛИТЕ:

У Резолуцији која је усвојена на предлог српског писца Саше Стојановића, Светско удружење писаца је забринуто због напада на новинара Милана Јовановића, када је и пуцано на њега, а његова кућа спаљена након његових чланака и критике владе у независним српским медијима и препоручило обустављање притисака као метода који се користе у обрачуну са неистомишљеницима.

Број слика: 1

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

WFPC of PEN International је на седници која је одржана 5. априла 2019. године на Бледу у Словенији усвојило следећи закључак:

WFPC дели забринутост са српским писцима и посленицима јавне речи због напада на новинара Милана Јовановића, чија је кућа уништена у подметнутом пожару због журналистичких текстова у којима је критиковао актуелну власт.

WFPC осуђује сваки притисак на новинаре и сматра да је употреба насиља против слободних медија недопустив чин усмерен против слободе говора и мишљења. WFPC види тренутну ситуацију у Србији, чија власт настоји да прикаже и сигнализира јасну спремност ка демократским процесима у дијалогу са ЕУ, као прилику да се простор отвори у правцу слободног и непристрасног извештавања о политичкој реалности и дешавањима у земљи, укључујући демонстрације опозиционих странака које истичу захтев за одржавање слободних избора, као и обустављање репресије над неистомишљеницима који протестом исказују став.

WFPC препоручује власти и опозицији да се уздрже од сваког облика насиља на наредним протестима који се најављују као масовни и отпочну дијалог као једини пут ка решавању проблема у тренутној ситуацији.

Emmanuel Pierrat 

Predsednik Writers for Peace Committee

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ