lat

Пауновић: Диктатор се побеђује позитивном кампањом и уједињењем


ПОДЕЛИТЕ:
Foto : Petar Miljković

Диктатор се побеђује позитивном кампањом и великим уједињењем опозиције, то су показали недавно одржани избори за градоначелника Истанбула. Иако су били поновљени, и то без законског основа, Републиканска странка, чији је кандидат постао градоначелник Истанбула определила се за позитивну кампању у којој су учетсвовале читаве породице.

Број слика: 5

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Такође, ујединили су се опозиционе странке које не само да не деле идеологију, ни одређене системе вредности, него су против Ердоганове странке у коалицији наступиле и организације које немају исти поглед на решавање курдског питања управо са партијом Курда. Грађани уопште није било важно ко је све у тој коалицији, већ да је та опција против Ердогана. И то у ситуацији када је блокада медија доста лошија него у Србији. Јер, новинари у Турској лако заврше у затвору и то по најтежим оптужбама. Дакле, могуће је победити и на изборима у Србији ако схватимо да је наш једини противник актуелни режим, изјавио је Саша Пауновић, заменик председника Демократске странке и председник Општине Параћин синоћ, четвртак 27 јун, на трибини „Ми смо за Европу“ која је одржана у Градском одбору ДС у Крагујевцу.

Пауновић је истакао да су локалне самоуправе у Европи слободне, да у њима грађани бирају своје представнике слободно и то на основу решења која побољшавају услове живота у тим срединама.

Сасвим је друкчије у Србији, када сте стално изложени притисцима, када вам одборници владајуће странке на силу улазе у Скупштину и када, уместо да радите свој посао, због чега су вас грађани и бирали, морате да се сваког дана борите да сачувате изборну вољу грађана. Данас је у Параћину Скупштина општине одлучивала о поверењу председника Општине, и то на иницијативу коалиције коју ја предводим и која је власт у Параћину, само да би омогућила да следећих шест месеци радимо у колико је могуће нормалнијим условима, додао је Пауновић.

Народни посланик, Ненад Констатиновић, СДС, Уједињена Демократска, пак, сматра да су грађани Србије већ одлучили да је њихова будућност у Европској унији.

Када одлучују где ће живети, увек бирају земље Западне Европе. Никада не одлазе у Русију или Кину. А истраживање које је урађено са нашим грађанима који су већ напустили Србију показује да би се вратили уколико им се овде гарантује одређени степен квалитета живота: стабилност, извесност, безбедност и норамлано посао од кога могу да живе. Без институција, владавине права и слободног тржишта, односно европског пута, тешко да можемо то да им обезбедимо. С обзиром на политику владајуће странке, која је само декларативно за евроинтеграције, тешко да СНС може да нас уведе у ЕУ. Једноставно, они су неспособни и незналице, мишљења је посланик Констатиновић.

Чланица Главног одбора ДС, Тамара Трипић упоредила је актуелну политичку ситуацију у Србији са европским вредностима.

Институције су разорене, нема владавине права и слободе изражавања, које су темељне вредности Европске уније. Да ли можете да замислите председника било које ервопске земље да каже да нема појма како се троши новац за здравство? Да не зна на који начин се расподељује 20 посто буџета наше државе? То је немогуће. Такође, нема слободног тржишта, нема подстицаја за развој малих и средњи предузећа који су мотор развоја сваке земље. Наш задатак је да вратимо Европу у Србију, да поставимо у фокус питања безбедности, сигурности и могућности да се на основу својих кфалификација долази до посла, а не на основу партијских књижица. Укупна трговинска размена Србије са Русијом и Кином једнака је половини трговинске размене коју остварујемо са Италијом. Због тога морамо вратимо грађанима европске вредности, јер је Демократска странка способна да преобрази Србију у модерну европску земљу, додала је Тамара Трипић.

Председник Ресорног савета за евроинтеграције ДС, мр Марко Чомић коментарисао је препоруке последњег Извештаја Европске комисије и нагласио да је можда најзначајније то што извештај не говори само о тешкој ситуацији медија у Србији, већ то што Европска комисија сматра да је у Србији угрожена елементрана слобода говора и слобода мишљења. Европска комисија зато инсистира да у обезбеђивању права на слободу говора и мишљења сарађује са представницима власти.

Највећи донатор бесповратних средстава у Србији је Европска унија. Реформе, законе финансира Европа. Школе, болнице, путеви изграђени су средствима Европске уније. Та средства била би неупоредиво већа, под условом да ова власт уме да конкурише за пројекте европских фондова, закључио је Чомић.

Извор: Великипарк

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ