lat

Осуђујемо ширење мржње према женама и у јавном простору


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка је увек ширила идеје мира, толеранције и међусобног уважавања и борила се за унапређење родне равноправности. Последњих дана у неким медијима, као и на друштвеним мрежама, може се прочитати велики број непримерених квалификација и текстова у којима се на недостојан начин пише о женама на јавним функцијама. Рад и одлуке сваке жене у јавном простору је подложан оцени и критици, али ни једна жена не сме бити изложена увредама, дискриминацији, деградацији или насиљу.

Мизогинија, мржња према женама, у јавном простору не сме бити начин политичке борбе. Демократска странка ће се увек борити против злоупотребе теме родне равноправности и положаја жена у друштву, као и жена уопште. Никада нисмо у комуникацију унели и у поступању применили ништа што одступа од наших фундаменталних ставова о положају и правима жена, као и одговорности за јавно изречену реч. Људске вредности и тековине еманципације стављали смо испред политике. Зато имамо морално право и обавезу да захтевамо да се ширење мржње према женама осуди принципијелно, без селективности, прагматизма и симетрија.

Јучерашњи напис Жељка Веселиновића и каснији одговор Ане Брнабић су недопустиви у Србији коју желимо да направимо. Верујемо да, као и код нас у Демократској странци, тако и код других, годишњица политичког убиства Оливера Ивановића изазива повећану емоционалну осетљивост. Зато, заједно и са грађанкама и грађанима који већ недељама протестују, тражимо да се убице и налогодавци овог гнусног убиства пронађу и процесуирају. Позивамо све учеснике јавног живота на одговорност за изговорену и написану реч и одустајање од злоупотребе жена у дневнополитичке и пропагандне сврхе.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ