ћир

Odgovor Demokratske stranke ministru finansija Siniši Malom


PODELITE:

Ministar finansija, bivši gradonačelnik Grada Beograda, član predsedništva Srpske napredne stranke i nekadašnji uposlenik i funkcioner Agencije za privatizaciju na poziciji direktora Centra za tendere od 2001. godine, gospodin Siniša Mali kritikovao je ne samo izjavu, nego i pravo Demokratske stranke da iznese svoje mišljenje po pitanjima za koje smatra da su od izuzetne važnosti za građane Republike Srbije.

U izjavi objavljenoj na zvaničnoj prezentaciji Demokratske stranke, izanaliziran je dokument, objavljen na internet prezentaciji Ministarstva finansija, Uprave za javni dug:

http://www.javnidug.gov.rs/upload/Stanje%20i%20struktura/Maj/Debt%20report%20maj%20-%20SRB%20CIRILICA.pdf

dokument "Izveštaj o stanju i strukturi javnog duga Republike Srbije u maju 2018. godine", što ujedno predstavlja i poslednji objavljeni izveštaj ministarstva na čijem je čelu gospodin Siniša Mali o iznosu javnog duga Republike. Na stranici broj 4, u tabeli pod nazivom: "Pregled javnog duga Republike Srbije; Stanje javnog duga Republike Srbije na dan u periodu od 31.12.2000.-31.05.2018. godine" precizno je navedeno sledeće:

1. Ukupno javni dug Republike Srbije na dan 31.12.2017. godine 23, 210 milijardi EVRA.

2. Ukupno javni dug Republike Srbije na dan 31.05.2018. godine 24,126 milijardi EVRA.

3. Razlika između prethodnih pokazatelja je 24,126 EVRA – 23, 210 EVRA = 916 miliona EVRA.

Dakle, svako ko želi da se uveri svojim očima može konsultovati internet prezentaciju Uprave za javni dug i pogledati predmetne i sve druge informacije o javnom dugu. Na primer, da je javni dug na dan 31.12.2000. godine, kao posledica vlasti Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i JUL-a iznosio 14,176 milijardi EVRA, odnosno 201% BDP. Da je javni dug u julu 2012. godine iznosio 15, 848 milijardi EVRA, da bi, do decembra 2012. godine, narastao na 18,193 milijardi EVRA. Vlada, na čijem čelu je bio Ivica Dačić, formirana je 27.07.2012. godine.

Druga opcija zaista jeste da se veruje izjavama ministra finansija, gospodina Siniše Malog.

A o kojim je to izjavama reč? Onim izjavama koje on već godinama neprekidno ponavlja da je sa svojim saradnicima nasledio javni dug Grada Beograda u iznosu od 1,2 milijarde EVRA i isti prepolovio. Pored upornih, ali nažalost, očigledno bezuspešnih, pokušaja niza ekonomista, na čelu sa članovima Fiskalnog saveta da tadašnjem gradonačelniku, a sadašnjem ministru finansija objasne suštinu metodologije obračuna javnog duga, te da ista ne predstavlja predmet proizvoljnog stava koji se menja u zavisnosti od trenutnih potreba neke politike, rezultat je izostao. Više je nego očigledno da su svi ti napori bili uzaludni.

Posebno se ističe sledeća izjava aktuelnog ministra finansija:

’’Mali je naveo da je na kraju 2014. godine Srbija bila u deficitu od 6,6 odsto BDP-a, a dug opšte države je bio 71,8 odsto BDP-a sa rastućim trendom, što je upravo posledica loše finansijske politike koju je DS vodila dok je bila na vlasti od 2001. godine, dok je na kraju maja ove,  godine Srbija imala suficit od 8,8 milijardi dinara na godišnjem nivou, što je za oko 400 miliona evra bolje od budžetskog plana.’’

Ukoliko je tema metodologije obračuna javnog duga suviše komplikovana bivšem gradonačelniku, sadašnjem ministru finansija, onda bi proste činjenice trebalo da budu mnogo jednostavnije za savladavanje. Ili je ipak Demokratska stranka u pravu kada tvrdi da je na delu enormno manipulisanje  od strane aktuelne vlasti.

Prvo, Demokratska stranka je učestvovala u izvršnoj vlasti Republike Srbije od oktobra 2000. godine do 2004. godine, nakon čega je vlast preuzela koalicija, koja, s malim izuzecima, čini vlast i danas. Gospodin Siniša Mali je upravo u predmetnom periodu bio pomoćnik ministra, pa potom direktor Centra za tendere Agencije za privatizaciju. Da li i gospodin Mali datim izjavama oseća odgovornost za postojanje ekonomskih promašaja tog perioda, s obzirom na funkcije koje je u tom periodu obavljao?

Drugo, 2014. godine na vlasti u Republici Srbiji bio je Aleksandar Vučić. Kao i dve godine pre, kao i skoro četiri godine posle. Kako je moguće da je grupa znalaca i stručnjaka tek 2014. godine shvatila da je zapravo Demokratska stranka dovela zemlju do bankrota u periodu kada nije bila na vlasti? Da li iznošenje takvih stavova zapravo služi da se opravda enormno zaduživanje Republike Srbije u periodu vlasti Srpske napredne stranke i uvećanje samo javnog duga od oko 10 milijardi EVRA?

Primenjujući metodologiju obračuna javnog duga gospodina Siniše Malog, bilo bi interesantno izračunati koliko bi iznosio dug Republike Srbije ukoliko bi se na javni dug Republike dodalo svako zaduženje Elektroprivrede Srbije, Telekoma Srbija a.d. Beograd, drugih javnih preduzeća, javnih komunalnih preduzeća, poput beogradskih toplana, poput GSP Beograd, kao i privrednih društava koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a koji je nastao od druge polovine 2012. godine? Da li bi se govorilo o 30, 40 ili 50 milijardi EVRA? I koliko bi to iznosilo učešća u BDP?

Jer to je metodologija primenjena na slučaju Grada Beograda.

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE