ћир

Obeležavanje godišnjice petooktobarskih demokratskih promena


PODELITE:

Osamnaestu godišnjicu demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine obeležili su organizovano i skromno neki njegovi učesnici, koji su se okupili na izložbi fotografija sa petooktobarskih događanja u vračarskom odboru Demokratske stranke.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac da se nada da neće biti potrebe da se ponovo organizuju petooktobarske demonstracije, već da će biti dovoljno da se opozicija okupi, zajedno nastupi na izborima i pobedi većinom izborne volje građana.

On je rekao da će građani ponovo, ako bude neophodno, braniti svoju izbornu volju, kao što je ona odbranjena pre 18 godina, kada je pokazano da postoje građani spremni da zarad svoje slobode izađu na ulice i suprotstave se sili.

"Ja 5. oktobar vidim kao istorijski događaj u kome su građani bili spremni da brane svoje pravo da budu građani, da onog koga su izabrali bude i stvarni predsednik", rekao je Lutovac.

Zoran Živković, lider nove stranke i predsednik Vlade nakon ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Ðinđića, rekao je da je 5. oktobar otvorio nove vidike, ali da posao nije završen, jer nije bilo 6. oktobra, odnosno lustracije. Naglasio je da to ne znači da je trebalo organizovati preke sudove niti slične vidove nasilja kako protivnici petooktobarskih promena predstavljaju, već "malo oštriji" nastup.

Poručio je da opozicija mora da se ujedini i zakune da će raditi sve dok posao ne bude završen i Srbija ne bude normalna država.

Prisutni su minutom ćutanja odali poštu Zoranu Ðinđiću, "bez koga ne bi bilo ni Petog oktobra".

Na izložbi su bili prisutni funkcioneri Demokratske stranke, Nove stranke, poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Ðurišić, košarkaški trener Duško Vujošević i drugi.

(Izvor: Glas Amerike)

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE