lat

Нови рекорди у запошљавању по Миладину Ковачевићу


ПОДЕЛИТЕ:

Републички завод за статистику обjавио је најновије податке о процвату српске економије, на којима би позавидели и идеолози комунистичких режима.

Више мање, утемељеност тих података у реалности је управо као и ондашњих у Совјетском савезу. Све је феноменално, стопроцентна запосленост али ни трага од животног стандарда достојног живљења. Изузев за неке, одабране, који су по правилу и сликали такву реалност.

Шта каже Републички завод за статистику?

Анкета о радној снази објављена 30.11.2018. године, донела је следеће рекордне податке:

''У трећем кварталу 2018. године број запослених износио је 2.929.300, а број незапослених 371.800. Стопа запослености достиже нов рекорд за период за који постоји упоредива серија података (2014‒2018) и износи 49,2%, док стопа незапослености, за исти период, бележи најмању вредност од 11,3%.''

Да ли је број запослених управо овакав каквим га представља Републички завод за статистику, или још интересантније број незапослених, нека остане тема о којој се размишља. Али јако важна информација коју је коначно Републички завод за статистику поделио са грађанима Србије је да је временска серија података упоредива искључиво у периоду од 2014. године. Демократска странка већ годинама тврди да поред тога што је Анкета о радној снази усмерена ка улепшавању слике о успесима актуелне власти, такође и тврди да су подаци од 2014. године неупоредиви са онима пре, просто услед промене методологије. Сада знамо да смо били све време у праву. Заправо знали смо и раније, али сада знају и министри актуелне власти који посећују с времена на време Народну скупштину, премијерка, као и председник СНС господини Александар Вучић. Сходно томе било би пристојно да на даље не пореде неупоредиво, односно податке до 2014. године са онима после.

Демократска странка ће и даље делегирати тему тачности статистичких података које објављује званична државна статистика, као и друге државне институције. Тачност података је обавеза, а не ствар добре воље.

Републички завод за статистику такође констатује:

''У трећем кварталу 2018. године, број запослених већи је за 47.400, а број незапослених мањи за 56.400 у односу на исти период претходне године. Стопа запослености већа је за 1 процентни поен (п. п.) у поређењу са трећим кварталом 2017. године, и сада износи 49,2%, док је стопа незапослености мања за 1,7 процентних поена (п. п.) и сада износи 11,3%.''

Демократска странка је изузетно заинтересована да сазна где је тачно запослено тих 47.400 особа више негo у истом кварталу прошле године? Да ли се ради о државним институцијама, сезонским пољопривредним пословима или нечему трећем? Још интересантнија информација је да је број незапослених мањи за 56.000 особа, дакле за 8.600 особа је смањен број незапослених више, него што је запослено. Да ли je тих 8.600 особа напустило Србију, можда? И ако јесу, зашто? Зар у Србији није почело да бива идеално? Да ли то значи да годишње, ако је веровати подацима из Анкете, Србију напусти око 35.000 особа?

Власт која штити себе статистичким подацима сумњивог квалитета, та власт заправо нема више на шта друго да се позове.

РО за економију ДС

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ