lat

Не допустите усвајање Статута града без расправе и увида


ПОДЕЛИТЕ:

На Конференцији за новинаре одржаној испред зграде Градске општине Звездара, Савез са Србију Звездара оштро се супротставио планираним измена Статута града, указао на стихијско и нестручно одвијање грађевинских радова истовремено на више места, фризираним финасијским извештајима и алармантном повећању осећаја небезбедности суграђана.

Проф. др Драгослав Шумарац је истакао да упркос стриктном придржавању одлуке о бојкоту рада скупштина, нужно је непрестано одржавати комуникацију са грађанима, обелодањивањем грешака и пропуста у раду актуелне власти јавност упознавати и са опасностима које су проузроковане даљим опстанком на власти нестручних и неспремних политиканата. Илуструјући хаос изазван наводним реконструкцијама и сређивањем у градском језгру, навео је улицу Народног фронта у којој су радници првог дана оштетили канализационе цеви и напустили радове, а сада прети епидемија заразе из несанираниранаих оштећења и људи су приморани да трпе.

- Министарка грађевине је од градилишта направила модну писту, што је недопустиво, не само политички и морално – истакао је проф. др Драгослав Шумарац.

Данило Башић, председник Градског одбора Демократске странке је позвао све одборнике општинских скуштина да не дају сагласност на планиране измене Статута Града. Процедура је више пута кршена и током израде, а изостала је јавна расправа, која је подразумевајућа и законски обавезна када се доносе важна документа која обликују и живот и изглед престонице и самих житеља. Грубо и насилно, градска власт настоји да унесе промене које значе само једно: већу централизацију. Једина област у којој је планирана децентрализација је у области грађевинарства, само што је и то једна обмана, обзиром да је издавање дозвола и решења ограничено на 1500м2 односно 400м2.

Никола Јовановић, шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда и потпредседник Народне странке је јавност упознао са извештајем Државне ревизорске институције (ДРИ) која је потврдила и документовала све на шта је опозиција упозоравала. Евидентирано је 240 милиона евра потрошеног новца из градског буџета са низом неправилности и грешака у књижењу. 67 милиона евра које Град представља као суфицит, остварено је продајом месечних и претплатних карата за вожњу у ГСП.

- Обмањује се јавност, лажним суфицитом се маше, фризирају се извештаји и због политичке пропаганде и због јасне намере – рекао је Јовановић и подвукао да је нелогично да се новац не инвестира у обнову возног парка, подизање квалитета услуга и бољи материјални положај запослених у овом јавном предузећу.

На његове констатације надовезао се Алексић Небојша, председник синдиката „Слога“ који је за све наведено имао само једну оцену: ради се свесно и намерно да се ГСП увођењем приватних подизвођача, упошљавањем административних радника и небригом доведе у што тежи положај, како би вредност била смањена пред приватизацију.

Радмила Васић, одборница, посебно се осврнула на чињеницу да изостају релевантне информације, извештаји су непотпуни, а чињенице указују да је безбедност на општини Звездара смањена, да се врло проблематично одвија пружање асистенције приликом извршења одлука Центра за социјални рад и приликом судских решења, да грађани немају поверења у ефикасност и зато некада и не пријављују случајеве угрожености безбедности личне и имовинске.

Југослав Кипријановић, председник Градаског одбора „Двери“ је јавности представио податак из прошле године који говори да од 1500 забележених кривичних дела на територији општине утврђен је само за 300 индентитет починиоца.

- Садашња власт и своје маркетиншке акције не уме да оствари, остају слово на папиру, а због њиховог нечињења трпе грађани – закључио је Кипријановић.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ