lat

Напустили скупштину кад им власт укида право да говоре


ПОДЕЛИТЕ:

Одборници из Демократске странке (ДС) у Скупштини Новог Сада напустили су данашњу седницу градског парламента зато што им је забрањено да говоре у највишем представничком дому у граду.

Председник Скупштине града Здравко Јелушић из Српске напредне странке (СНС) није дозволио ником из одборничке групе ДС-а да одговори бар на део неистина, клевета и неоснованих оптужби које је на рачун опозиције изнео градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Први човек градске власти је за одборнике ДС-а са скупштинске говорнице рекао да су криминалци, назвао их је дилетантима, рекао им да су неписмени и простачки их вређао, за шта је од својих следбеника био награђен аплаузом а од свог председника градске скупштине два пута дужим временом за говор него што предвиђа скупштински пословник. Још пре Вучевићевог скандалозног наступа, Јелушић је oдборницима ДС-а укинуо право на реплику, а једном од одборника је покушао да одузме и реч само зато што је у руци држао фасциклу на којој је писало #1од5милиона. У таквим околностима, свако даље присуство демократских одборника у скупштинској сали постало је бесмислено.

Претходно је одборничка већина у Скупштини града, коју заједно са СНС-ом предводе Лига социјалдемократа Војводине и Социјалистичка партија Србије, без праве расправе и било каквог аргумента одбила све предлоге одборника ДС-а и све амандмане на предлог градског буџета у 2019. години. При том одбачени предлози уопште нису били политичке и идеолошке природе јер су се односили на побољшање услова живота грађана Новог Сада и транспарентан рад локалне власти. Одборничка већина је одбила предлог да започне градња Градске болнице, реше проблеми у Градском саобраћајном предузећу и усвоји оквирни план рада градског парламента за наредну годину. Какав однос према највишем представничком дому свих грађана Новог Сада и опозицији има градска власт, најбоље показује бизарна и смешна одлука скупштинског руководства по којој ће један од одборника владајуће већине убудуће седети у делу скупштинске сале у којем седи опозиција, баш између одборника из Демократске странке.

Градски одбор Демократске странке подсећа јавност на чињеницу да Скупштина Новог Сада не функционише на прави начин од 2012. године, када је и формирана садашња градска власт. Лоше стање, међутим, у последње време се додатно погоршало јер се нервоза коју показује Александар Вучић, а која је изазвана формирањем Савеза за Србију и грађанским протестима на улицама Београда, очигледно пренела и на његове потчињене и присталице које су запоселе локалне органе власти. У свом патолошком страху од губитка власти, Вучићеве присталице и њихови партнери из других политичких организација и интересних група, појачали су репресију над опозицијом и грађанима, што се и данас видело у Скупштини Новог Сада. Једини могући одговор на репресију и терор данас је било напуштање седнице. Пошто им није дозвољено да говоре у Скупштини града, одборници ДС-а ће у наредном периоду говорити на улицама и свуда где се окупљају и говоре слободни и незадовољни грађани Новог Сада.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ