lat

Намерно се урушава домаћа грађевинска индустрија


ПОДЕЛИТЕ:

Нетранспарентност финансирања, постојање тајних клаузула и непружање на увид јавности садржаја уговора, превише политичког маркетинга, премало савесног, планског и одговорног пројектовања развоја у сектору грађевинаства и путне привреде која Србији може да донесе значајне девизне приходе, али се актуелна власт и председник оријентишу на убирање пропагандних поена, неке су од оцена проф. Драгослава Шумарца, потпредседника Демократске странке.

Непосредан повод учешћа у емисији Нови дан емитованој на Н1 је процена колико недавно пуштена деоница ауто-пута на Коридору 11 утиче на проточност саобраћаја, да ли је заиста саграђена прегалаштвом ове Владе како је представљано и да ли се могло све урадити брже и уз рационалније коришћење средстава.

Проф. др Драгослав Шумарац је подсетио на основе развојних пројеката који су садржани у Просторном плану 47/03 усвојеном у мандату Владе чији је председник био др Зоран Ђинђић, а који су дефинисали и правце и трасе нових, модерних саобраћајница.

- Непроцењива је штета од тајних уговора. Они нису само због нетранспарентности финасирања штетни, већ и зато што омогућавају потпуно потискивање домаћих грађевинских фирми и отварају простор за корупцију. Стављају се у повлашћен положај стране компаније, док наши инжењери бивају искључивани. Угледне фирме са вишедеценијском традицијом и искуством евентуално добијају послове предвиђене за подизвођаче, док странци и фирме блиске власти остварују профит – констатовао је др Шумарац.

Проблем неравноправног третмана и непоштовања регулативе није карактеристичан само за изградњу новоотвореног дела ауто-пута већ је обележје рада ресорног министарства и Владе.

- Министарка Михајловћ је дошла у сукоб са инжењерском струком и стручном јавношћу и непомирљивост и неспремност на уважавање мишљења је обликовала одлуку о „кажњавању“ Инжењерске коморе, притисцима и декретима – рекао је проф. Шумарац.

Није спорио да се у протеклом периоду радило на изградњи, међутим, не може да се на начин на који ради председник Вучић све представља као резултат његовог рада и умешности. Наше грађевинарство, поверавањем послова странцима, нема практичне и материјалне користи од свих најављених радова.

- Лично бих волео да се наставила пракса подношења завршних рачуна на увид и усвајање у Скупштини, тек тада бисмо могли да дамо праву оцену и меру учињеног, односно неучињеног – рекао је проф. Шумарац и додао да је то радила једино Влада на чијем челу је био премијер из редова демократа.

 

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ