lat

Најјачи утисци посрнулог друштва


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Бодина Старчевића за Данас

Од устоличења власти СНС-а 2012. године, готово из дана у дан присуствујемо разарању друштвеног ткива у Србији.

Ова појава, од самог почетка сирова и агресивна, шири се земљом геометријском прогресијом, а последњих месеци додатно добија на убрзању у свим сферама друштва.

Не постоји ни једна област која је остала имуна на наопаки систем вредности који је собом донела власт Александра Вучића – демолирање је тотално и темељно. Демократске тековине, тешком муком изборене 2000. године, нестају пред нашим очима. Од 2014. године па наовамо, слободни избори постали су прошлост; институције су уништене – законодавна, извршна, нити пак судска власт одавно више не функционишу – све заједно стављене су „у џеп“ ауторитарног председника Републике Вучића који редовно крши Устав док се Уставни суд једноставно не оглашава.

Независни контролни органи су скрајнути и одузет им је сваки значај. Образовање, култура и здравство – стубови сваког нормалног друштва, овде су девастирани. Корупција цвета у свим областима, а злоупотребе су у сталном порасту на свим нивоима. Буџетом Србије располаже председник државе како му се прохте, делећи около – наоколо милионе динара по сопственом нахођењу ником не полажући рачуне. Закони земље крше се вишеструко на дневном нивоу, док одговора правне државе нема јер овде не егзистирају ни право ни држава, већ само простор омеђен влашћу једног човека који грађане сматра својим поданицима, застрашујући их константно претњама ратом. Уместо да обавља своју улогу професионално, велика већина медија ставила се у функцију режима.

Дијалог у друштву не постоји јер га власт не допушта, поделе никад нису биле израженије.

На све руководеће и утицајне функције постављени су кадрови СНС-а, њему блиских странака или њихови одани симпатизери. Многи од ових кадрова, своју некомпетентност убрзано надокнађују лажним дипломама и докторатима, свесни да им то неће донети знање али ће им обезбедити преко потребан друштвени утицај и лажан углед.

Недостатак стручњака режим надокнађује ангажовањем кадрова бивше власти и то управо оних који су у претходном периоду највише компромитовани. Цинична је флоскула о „досовским штеточинама“, када су баш они данас узданице актуелног режима. Иако је, по Уставу, Влада носилац извршне власти у Републици, са великим овлашћењима и одговорношћу, председница Владе Ана Брнабић задовољава се улогом Вучићевог портпарола и „бича“ председникових политичких неистомишљеника.

Некажњено се премлаћују критичари режима, уништава им се имовина, под окриљем ноћи пале се куће људима на спавању и сравњен је са земљом кварт у главном граду, уништавају се огромна природна добра зарад нечијег профита. Руше се стара језгра градова која се, супротно изјашњавању струке и вољи грађана, преобликују по укусу мизерних свемоћника којима је власт допала шака па су у својој охолости умислили да могу да чине ама баш све што пожеле – центар Београда је најбољи пример за то.

Одлазак радно способног становништва из земље и то првенствено високо квалификованих стручњака у њиховим најпродуктивнијим годинама – као и младих, мери се десетинама хиљада грађана сваке године. Насиље је све веће и све учесталије, а велика већина људи у овом „златном добу“ никад се није осећала несигурније и несрећније. У претходних пет дана било је чак 22 случаја самоубистава у Србији – само овај последњи податак требало би да буде довољан показатељ да живимо у болесном друштву и аларм за све нас!

Какав је одговор грађана? Истрпели смо оно што, осим нас, не би поднело становништво ниједне европске државе. Упркос свему, тек мучко пребијање једног од опозиционих вођа Борка Стефановића крајем новембра прошле године у Крушевцу изазвало је снажнији револт грађана – покренули су се протести широм Србије који су показали велику енергију и достигли значајну бројност. Била киша или снег, грађани нису одустајали од бунта, али протести последњих недеља показали су да је ова енергија прилично умањена мада још увек постоји.

Ипак, нико са сигурношћу не може предвидети искру која би поново могла да распали протесте, изведе грађане на улицу у још већем броју и да ли ће се и када то догодити.

Једна од најбољих илустрација данашње Србије јесте „Утисак недеље“ од 2. јуна. Иако је ова емисија изгубила препознатљиву динамичност из ранијег периода јер је представницима власти са „више инстанце“ забрањено да у њој гостују чиме је изостао преко потребан дијалог неистомишљеника, она ипак кроз предложене утиске из прошле недеље веома јасно осликава поражавајуће стање у друштву. Најјачи утисци последњег „Утиска“ су: 1) Данас живимо у посрнулом друштву и 2) На челу државе налазе се крајње некомпетентни и неодговорни људи.

Прво, невероватна је чињеница да су се на суђењу Милутину Јеличићу Јутки, бившем председнику општине Брус, који је оптужен за сексуално узнемиравање злоупотребом службеног положаја, као и некадашњем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу оптуженим за тешко насиље за шта постоје прилично јаки докази, појавили грађани са транспарентима и речима подршке. Ови људи нису исказали ни трага емпатије и солидарности са жртвама, већ напротив – поистовећивање са насилницима!

Друго, председник Републике Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић, изругују се недавно презентованом Годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије ка чланству у ЕУ за 2018. годину. Овај Извештај садржи веома озбиљне критике на рачун распрострањености корупције у земљи, владавине права и слободе изражавања, али то за Вучића и Брнабићеву није довољно да се забрину, већ јавности приказују неукусан игроказ као да се то грађана Србије уопште не тиче. Поред тога, Ана Брнабић дозволила је себи примитивно вређање Албанаца на Косову, показујући да не поседује ни трунку дипломатске умешности нити тактичности које би морале да красе личност на високој функцији председника Владе.

Једна европска држава и друштво које претендује да буде демократско, уз то декларативно опредељено за улазак у породицу европских земаља, не би смели себи да дозволе овакве испаде.

Аутор је професор

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ