ћир

Mir se mora graditi i u Srebrenici istom posvećenošću kao i na drugim mestima užasnog stradanja ljudskih bića


PODELITE:

Na današnji dan sećamo se i žalimo za žrtvama genocida u Srebrenici, najmasovnijeg zločina koji se dogodio na tlu Evrope nakon II svetskog rata.

Budući da je za predsednika Republike i druge najviše predstavnike Srbije genocid teško izgovoriva reč, ili je upotrebom pogrešnom zloupotrebljavaju, demokrate su tu i da podsete i da upozore šta se događa sa društvima nespremnim da se suoče sa prošlošću. Mi smo za to i da se genocid u Srebrenici nazove – genocidom – i time oda pijetet žrtvama, ali i poštovanje za građane Srbije koji iskazuju saosećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida.

Demokratska stranka je inicirala u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvajanje Deklaracije o Srebrenici, mi pred zločinom nismo ćutali, poricali i istini i pomirenju preprečili put kukavičlukom i traganjem za opravdanjem tamo gde ga nema i ne sme biti.

Relativizovanje zločina, ćutanje pred rađenim u ime nas, nedopustivo je i oduzima snagu i uverljivost politici Aleksandra Vučića koja se deklarativno zalaže za pomirenje. Dok je Srebrenica više od toponima, a manje od istinskog pokajanja, može se smatrati da vlast i svi koji podržavaju lažne simetrije i zamagljivanja, iskazuju nedostatak političke volje za suštinsku transformaciju društva, izgradnju trajnog i pravednog mira, dobrosusedskih odnosa i poverenja u regiji. Sve dok se nastavlja sa poricanjem, relativizovanjem i zaboravom genocida, nastavlja se sa ponižavanjem žrtava, njihovog dostojanstva i bola preživelih.

Demokratska stranka ne insistira na podelama i prebrojavanju, ona traži istinu i nedodirljivost njenu. Pomirenje za budućnost bila je ideja ugrađena i u Deklaraciju skupštinsku, afirmacija vladavine prava, stvaran, očit i delotvoran napor za uspostavljanje dijaloga u regionu, odbacivanje propagande i krivotovrenja. Demokratska stranka imala je svest o tome da mir nije jedini uslov prosperiteta, jeste osnova koja omogućava građenje boljeg i pravednijeg društva, šireg i većeg od skučenosti koje nudi nacionalizam i šovinizam, trajnije i snažnije od partikularizma i izolacije. Države ratove gube ili dobijaju, ali oni se nikada ne završavaju ako ne progovorimo jezikom razumevanja, uz preispitivanje vlastitih zabluda, grešaka i zločina.

Demokratska stranka i danas čvrsto stoji na stanovištu da je dijalog svih naroda sa područja na kojima su ratovi život izgonili nešto što moramo u svakodnevici stvarati, kako na buduće generacije ne bismo preneli mržnju i konflikte. Mir se mora graditi i u Srebrenici istom posvećenošću kao i na drugim mestima užasnog stradanja ljudskih bića.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE