lat

Марјановић: Подржавамо кандидатуру Невене Ружић за Повереника за информације од јавног значаја


ПОДЕЛИТЕ:

На Конференцији за новинаре одржаној у холу Народне скупштине Србије, народна посланица Весна Марјановић се испред Посланичког клуба Демократске странке недвосмислено изјаснила о разлозима због којих је подржана кандидатура Невене Ружић за избор на функцију Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, као и нужности да се приликом одлучивања елиминишу сви страначки и партикуларни интереси.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

- Кандидатуру Невене Ружић подржало је и преко 100 организација из цивилног сектора. Сама процедура избора неоправдано је пролонгирана све до објављивања Извештаја Европске комисије у коме је наведено да не постоји добра сарадња и да није остварен помак у комуникацији са невладиним организацијама и удружењима. Уколико се приликом избора парламентарна већина и чланови Одбора за културу и информисање опредељују на основу било чега што није сам програм и биографија кандидата, разлози за укупно неповољну оцену биће оснажени и надопуњени новим чињеницама о фаворизовању политике у односу на струку, политичког интереса у односу на јавни – изјавила је Весна Марјановић.

Упркос бројних нерегуларности у раду самог Парламента, које су између осталог утицале на формирање одлуке о бојкоту опозиционих странака и неучествовању у раду пленарних седница и одбора, посланици Демократске странке сматрају битним да се јавно изјасне у погледу избора кандидата за функцију Повереника. На то их обавезује значај ове институције, чињеница да су пре 14 година управо демократе иницирале и обезбедиле да се институција Повереника уведе у нормативну праксу и живот земље, као и да је Посланичка група ДС два пута кандидовала Родољуба Шабића. У времену када су институције девастиране и када су угрожени интереси грађана у радној и животној свакодневици, значајно је очувати стварни капацитет и смисао постојања Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, сматрају посланици Демократске странке. Избором Невене Ружић не обезбеђује се континуитет у раду, већ потпуно самостални и независни рад у законским оквирима, а не у политичким оковима.

Весна Марјановић је подвукла да залагање за избор најбољег кандидата у својој основи има потребу да се сачува дигнитет и интереси грађана. Да у годинама за нама Повереник није благовремено и савесно реаговао и вршио своју функцију, јавност би била ускраћена за истину, а независно новинарство би трпело још јаче притиске. Зато демократе позивају све учеснике политичког живота да се у име општег интереса одлуче за стручност, одговорност и исправност, а не политичку подобност.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ