ћир

Lutovac: Što je mrak u Srbiji gušći to su izdvajanja za laži veća


PODELITE:

Prilikom gostovanja na TV Naša predsednik Demokratske stranke dr Zoran Lutovac govorio je o stanju u Srbiji, situaciji u DS i odnosima u Savezu za Srbiju.

Predsednik Demokratske stranke je istakao da se medijski mrak, ugrožavanje vladavine prava i atmosfera straha i podela indukuje sa najvišeg mesta u državi i prenosi jezikom mržnje na celo društvo.

- Što je mrak gušći to su izdvajanja za lažna blještavila veća – zaključio je Lutovac i konstatovao da nas je obavio mrak „ u kome ništa ne vidite samo čujete onog ko je najglasniji“.

Nije proizvod neka naše posebne emotivnosti i nostalgičnosti, već objektivnosti u sagledavanju kada upozoravamo da smo ranije imali brojne emisije i tekstove u kojima su se negovala kultura dijaloga i polemike, uz međusobno uvažavanje učesnika.

- Sedam godina protiče kako jedan čovek oko koga se sve vrti, koji je faktički sve uzurpirao, a nikada i nigde nije izašao na tv duel, samo se raspravlja sa novinarima ili sa samim sobom.

- Slika stanja ne može se promeniti nečijom izjavom pa bio autor izjave Aleksandar Vučić sam. To je ono što je svima nama pred očima, svi sliku vidimo, neretuširano – objasnio je Lutovac.

- Aktuelno upinjanje režima da zahtev za preispitivanjem načina izveštavanja pojedinih redakcija i novinskih kuća predstave kao represiju nad medijima i gušenje slobode, Lutovac je nazvao još jednom zamenom teza uz podsećanje da suština uloge medija nije povlađivanje vlasti, već kritičkog sagledavanja, propitivanja i objektivne analize.

- Mediji su korektiv vlasti. Vlasnici televizija sa nacionalnom frekcvencijom imaju odgovornost i obavezu koja je Ustavom definisana, oni su dužni da predstave pluralitet društva. Obavezni su na ispunjavanje u radu minimuma profesionalne korektnosti. Ovo ne zadire u uređivačku politiku, tiče se poštovanja elementarnih standarda – rekao je predsednik Demokratske stranke u osvrtu na medijsku scenu u Srbiji.

- Odgovorajući na novinarsko pitanje o opoziciji unutar same stranke i nezadovoljstva članstva ulaskom u Savez za Srbiju, Zoran Lutovac je nedvosmileno potvrdio da je u brojnim razgovorima vođenim sa članovima i simpatizerima izražena nedvosmislena podrška saradnji sa strankama u okviru Saveza, da problematizovanje ovog pitanja nikako ne predstavlja prioritet , već nastojanje da se revitalizuje stranka i pronađu efikasni načini za delovanje Saveza u punom kapacitetu kao realno druge po veličini snage u Srbiji.

- I kratkoročno i dugoročno naši ciljevi su trasirani i magistralni pravac vodi ka borbi za državu u kojoj postoji vladavinu prava, u kojoj institucije nisu obesmišljene, Ustav se poštuje, a mediji ne stavljaju u službu jednog čoveka – naglasio je Zoran Lutovac

Informativna služba DS

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE