ћир

Lutovac: Dosta je laži ovog režima


PODELITE:

Suština nije da se ova vlast zameni, već da se ceo sistem promeni, da nikada i nigde više ne funkcioniše vlast na ovaj način, da se ne temelji na uzurpaciji i prinudi ljudi – izjavio je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, gostujući u emisiji koja se emituje na televiziji Naša.

Nestanak struje remetio je kontinuirano emitovanje razgovora iz studija, što i nije neubičajeno za medijsku situaciju u Srbiji, gde medijski mrak prekriva polje javnosti, a fabrikovane laži zauzimaju mesto potiskivanjem istine na svim raspoloživim kanalima kojima upravlja ili kontroliše vlast.

U delu koji je uprkos nastalim problemima emitovan, dr Lutovac je analizirajući aktuelnu situaciju primetio da vlast ne pokazuje minimum spremnosti da izvrši potrebnu demokratizaciju i stvori elementarne preduslove za fer, slobodne i poštene izbore. Insistiranje na uslovima nije maksimalistički zahtev opozicije, već je to minimum na kome se insistira i proistekao je iz stručne analize ekspertskog tima. Za stvaranje drugačijih okolnosti nužno je i vreme, šest do devet meseci je potrebno da postoje kao takvi, a ne da se formalno proglase, a stvarno ne postoje ili kratko traju.

- Nećemo dozvoliti ponavljanje farse. Iskustvo sa održanih izbora naučilo nas je da je vlast spremna na sve vrste i oblike manipulacije – rezolutan je bio dr Lutovac.

Vlast svoju nespremnost ili nesposobnost za uspostavljanje dijaloga prikriva pojačanom represijom i kontrolom. Javna preduzeća se zloupotrebljavaju, partijsko zapošljavanje je uzelo pun zamah. Demokratska stranka će u septembru javnosti pružiti odgovor na sva pitanja kako posle Vučića u sabranoj analizi i programu „Srbija posle promena“. U međuvremenu koristiće sve legitimne vidove borbe protiv autokratskog režima, ne dopuštajući dalju uzurpaciju, prisilu i iznudu.

- Bojkot svakih nedemokratskih izbora znači i artikulisana poruka: dosta je bilo vaše laži! – zaključio je predsednik Demokratske stranke.

On je podsetio da je i Izveštaj Evopske komisije potvrdio da u Srbiji nema slobodnih medija, nezavisnih institucija i da je sudstvo pod patronatom politike.

Treba nam stvarni, realni, a ne statistički skok ka boljem, opisao je Lutovac.

Kao manje važno je ocenio pitanje datuma formalno-pravnog ujedinjenja tri stranke, budući da je najbitnije političko obavljeno i da građani jasno vide objedinjeno delovanje i zajedničke akcije na ostvarenju ciljeva. Formalno-pravno je tehničko pitanje i dinamika toga ne utiče na kvalitet odnosa unutar ujedinjenih stranaka, niti umanjuje politički subjektivitet.

Informativna služba DS

 

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE