lat

Лутовац: Доста је лажи овог режима


ПОДЕЛИТЕ:

Суштина није да се ова власт замени, већ да се цео систем промени, да никада и нигде више не функционише власт на овај начин, да се не темељи на узурпацији и принуди људи – изјавио је Зоран Лутовац, председник Демократске странке, гостујући у емисији која се емитује на телевизији Наша.

Нестанак струје реметио је континуирано емитовање разговора из студија, што и није неубичајено за медијску ситуацију у Србији, где медијски мрак прекрива поље јавности, а фабриковане лажи заузимају место потискивањем истине на свим расположивим каналима којима управља или контролише власт.

У делу који је упркос насталим проблемима емитован, др Лутовац је анализирајући актуелну ситуацију приметио да власт не показује минимум спремности да изврши потребну демократизацију и створи елементарне предуслове за фер, слободне и поштене изборе. Инсистирање на условима није максималистички захтев опозиције, већ је то минимум на коме се инсистира и проистекао је из стручне анализе експертског тима. За стварање другачијих околности нужно је и време, шест до девет месеци је потребно да постоје као такви, а не да се формално прогласе, а стварно не постоје или кратко трају.

- Нећемо дозволити понављање фарсе. Искуство са одржаних избора научило нас је да је власт спремна на све врсте и облике манипулације – резолутан је био др Лутовац.

Власт своју неспремност или неспособност за успостављање дијалога прикрива појачаном репресијом и контролом. Јавна предузећа се злоупотребљавају, партијско запошљавање је узело пун замах. Демократска странка ће у септембру јавности пружити одговор на сва питања како после Вучића у сабраној анализи и програму „Србија после промена“. У међувремену користиће све легитимне видове борбе против аутократског режима, не допуштајући даљу узурпацију, присилу и изнуду.

- Бојкот сваких недемократских избора значи и артикулисана порука: доста је било ваше лажи! – закључио је председник Демократске странке.

Он је подсетио да је и Извештај Евопске комисије потврдио да у Србији нема слободних медија, независних институција и да је судство под патронатом политике.

Треба нам стварни, реални, а не статистички скок ка бољем, описао је Лутовац.

Као мање важно је оценио питање датума формално-правног уједињења три странке, будући да је најбитније политичко обављено и да грађани јасно виде обједињено деловање и заједничке акције на остварењу циљева. Формално-правно је техничко питање и динамика тога не утиче на квалитет односа унутар уједињених странака, нити умањује политички субјективитет.

Информативна служба ДС

 

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ