ћир

Krađa beba ne zastareva i ne zaboravlja se


PODELITE:

Vest o telima trinaest beba koja su se nalazila u hladnjači bolnice u Kraljevu, uzburkala je javnost, izazvala ogorčenje i opravdana pitanja o motivima čelnika zdravstvene ustanove da se sa ovakvim odsustvom empatije i etike odnose i više energije i pažnje ulažu u zataškavanje i negiranje odgovornosti.

Broj slika: 1

GALERIJA SLIKA

Demokratska stranka godinama unazad pružala je bezuslovnu podršku nastojanju roditelja nestalih beba da se istina, bez obzira na protok vremena utvrdi i otkrije, da se sankcioniše krađa beba i otkloni svaka sumnja da se inkriminisana praksa nastavlja u našim ustanovama zdravstva. Doslednost i istrajnost koja je iskazana u javnoj podršci roditeljima i institucionalnoj borbi za izmenu krivičnog zakonika prepoznata je u javnosti i na poziv Foruma žena Demokratske stranke u Kraljevu su o ovom neuralgičnom problemu govorili Aleksandra Jerkov, potpredsednica DS, Dragana Rakić, potpredsednica DS; Darko Simić, član IO i Zorica Stamenković, predsednica FŽ DS i odbornica u Gradskom parlamentu.

Naša odbornica Zorica Stamenković je kazala da se javnost vrlo uznemirila poslednjim dešavanjima u bolnici, da je to dokaz nesposobnosti lokalne vlasti, roditelji nestalih beba koji nisu dobili pravdu se sa pravom pitaju o čemu se radi i zahtevamo i kao građani epilog cele priče koja prema posledicama nadrasta svaki politički okvir, ali se u ime i zbog politike minimizira i marginalizuje. Ne postoji više istina, postoji jedna istina, kao i razlog zašto se ne otkriva.

- Više od četiri godine na početku svake sednice molim kolege da usvojimo jednu jedinu izmenu krivičnog zakonika - da krivično delo krađe beba ne zastareva – podsetila je Aleksandra Jerov, potpredsednica Demokratske stranke i dodala:

- Molila sam kolege u najvišem zakonodavnom telu da ja odustanem od predlaganja ako je problem što opozicija predlaže, da se ne javljamo za reč kada bude diskusija, samo da se usvoji, ali ništa nije pomoglo.

- Uprkos intenciji vlasti da se ovaj problem zakloni i sa celishodnim rešavanjem ne otpočne, Srbiju je Savet Evrope više desetina puta opominjao da je rok iz presude Evropskog suda za ljudska prava istekao pre gotovo četiri godine i da je sramno što se prolongira.

- Bitno je odrediti se, mi ne ističemo problem zbog publiciteta i prikupljanja političkih poena, još manje zbog diktata, mi to činimo kao predstavnici ljudi kojima smo dužni punu istinu – naglasila je narodna poslanica Aleksandra Jerkov i zaključila:

- Naš nedvosmislen zaključak je da je i ovo posledica toga što su institucije slabe, što se zakoni ne poštuju, a efikasne zaštite za građane nema.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke je rekla da lokalna vlast u Kraljevu nije jedina koja je nesposobna, da je takvo stanje u celoj državi i da građani traže odgovore na ovo pitanje i sva druga pitanja, koje vlast ne pruža, da su građani željni istine i pravde da su zato na ulicama, i zatevamo od nadležnih organa da se ova afera reši da su jedine fabrike koje rade fabrike laži i afera. Građani počinju da osećaju posledice i uviđaju servirane obmane i manipulacije i zato svakog dana podrška građanskim protestima je snažnija i masovnija.

Demokratska stranka

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE