lat

Клицање Недићу и Љотићу није патриотизам


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка захтева да се председник Александар Вучић и медији под његовом директном контролом ограде од фашистичких подрава и поруга који су синоћ нарушавали покретачку идеју, мотив и достојанство протестног окупљања грађана у Нишу.

Председника су протекле недеље заокупљали млади на погрешан начин, етикетирао је и осуђивао децу спремну да искажу научено и стечено, неспремну да туђе грешеке као своје прихвате. Десетак њих збијених, у црно одевених, са рукама подигнутим у злосутни поздрав и устима пуним мржње, за ову власт нису тема. Фашизам има савезнике у ћутању, одустајању и заборављању, а велике противнике у праву да будемо гласни, упорни и образовани. Фашизам се побеђује свакодневно, тако што се одрекнеш његове употребе. Не постоји као наш и њихов, мање или више лош. Постојећа власт никада се није одрекла идеологије која силом покорава људско и хумано. Прерушавање и мутације само су део њихове неискрености. И, сада, као И деведесетих свако питање без одговора, сваки проблем без решења за актуелну власт је решиво посезањем да стереотипима и кривотворењем историје.

Једина је то фабрика која стварно ради у Србији и коју пуно користе да би хомогенизовали своје гласачко тело, односно да би некако још живели у својим торовима бојећи се и не постављајући права питања о правим стварима – попут запошљавања, економије или одласка младих. Одржава се сваки тињајући сукоб који се може искористити у будућноти за неке нове конфликте. Зато је председник у протест будућих средњошколаца издвојио и напао жртву, а ћутећи подржава бруталности и силеџиство над неистомишљеницима.

Демократска странка је сигурна да антифашистички став мора бити политички став свих друштвених субјеката. Антифашизам је универзална морална дужност и неодвојиви напор за остварење друштвене једнакости. Не само као наслеђе из прошлости, већ и као активно опредељење, антифашизам је једнако потребан данас и зато тражимо да се хитно преиспита ко је одговоран за клицање Љотићу, Недићу и величање колаборације. Ако купљени тестови за малу матуре нису разлог за утврђивање кривице министра Шарчевића, погрешно васпитавање и лоше лекције које понављају поједина тек стасала деца морају бити брига и одговорност задужених за просвету.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ