lat

Јерков: Предлог о финансирању договор на релацији Чанак-Вучић-Гојковић


ПОДЕЛИТЕ:

Недељу дана од када је Лига социјалдемократа Војводине затражила расправу о Закону о финансирању аутономне покрајине Војводине, председница Скупштине Србије Маја Гојковић по хитном поступку заказала је седницу парламента на ту тему, за среду, 20. марта.

На дневном реду те седнице наћи ће се и Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије о Војводини, коју су поднели Ненад Чанак, Олена Папуга и Нада Лазић, али још није познато да ли ће ови предлози добити потребну скупштинску већину. Познато је да опозиција која већ извесно време бојкотује парламент неће присуствовати ни овој седници посвећеној Војводини, за коју кажу да је плод договора на релацији Чанак-Вучић-Гојковић.

Александра Јерков, посланица Демократске странке, објаснила је новинарима да су посланици ЛСВ Скупштини Србије поднели идентичан Предлог закона о финансирању Војводине као што је њен, а који је она подносила парламенту најмање 57 пута.

”Од 2016. године покушавам да убедим колеге да се овај закон нађе на дневном реду неке од седница, али то није учињено на мој предлог. Очигледно је да је лидер ЛСВ Ненад Чанак постигао договор са председницом парламента Мајом Гојковић и председником Србије Александром Вучићем“.

На питање да ли ће ДС учествовати на тој седници, Јерков је рекла да не верује да има потребе да буду на седници, јер је очигледно већ све договорено и већина обезбеђена и да су расправе које ће се водити унапред већ добро припремљене.

Она је казала и да ће Гојковић „притиснути звонце без обзира да ли они учествују, а да грађани Војводине нису заслужили да буду предмет договора Чанка, Гојковић и Вучића“.

Мирослав Алексић, заменик шефа посланичке групе Социјадемократска странка – Народна странка рекао је новинарима у парламенту да та посланичка група неће учествовати на седници Скупштине Србије 20. марта, на којој ће бити разматран Предлог закона о финансирању Војводине и Предлог резолуције о Војводини.

Оцењује да су то важне тачке и да одлуком да их уврсти у дневни ред владајућа већина жели да врати у салу посланике, који су поднели предлоге закона.

„Нећемо учествовати на тој седници јер то представља још једну у низу фарси. Ово је трик да власт поново врати опозицију у скупштинске клупе. Мислим да то неће овог пута проћи”, рекао је Алексић, додајући да га не би зачудило да на дневном реду неке од наредних седница парламента буде и питање Косова и Метохије, што су раније тражили посланици опозиције.

Он је навео да ће опозициони посланици, ако буде питање Косова на пленуму, донети одлуку како ће поступати, као што су донели и о бојкоту.

Шефица посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија Санда Рашковић Ивић оценила је да се кроз причу о Војводини жели „забашурити“ прича о горућем питању Косова. Она ја подсетила да је предлог за допуну дневног реда међу првима подносила посланица Демократске странке Александра Јерков, али да њен предлог није прихваћен, него предлог ЛСВ.

„Војводина није била, нити је сада горуће питање, али било би нормалније, када смо већ везани роковима и када се звецка оружјем и прети ратом, да онда у Скупштини причамо о Косову“, објаснила је шефица посланичког клуба Нова Србија – Покрет за спас Србије.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ