lat

Јерков: О хапшењима и репресији у Бањалуци обавестићу комитет у Женеви


ПОДЕЛИТЕ:

Посланик Партије демократског прогреса (ПДП) у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић састао се данас у Бањалуци са посланицима у Народној скупштини Србије Александром Јерков, Балшом Божовићем и Мајом Виденовић, са којима је разговарао о последњим хапшењима народних посланика и грађана у Бањалуци поводом протеста покрета „Правда за Давида“.

„Ми смо свесни где живимо и да као грађани и народни посланици нисмо заштићени. Драго нам је да нас Србија гледа, драго нам је што нас прате народни посланици из Скупштине Србије и што имамо њихову подршку. Радује нас што ће једна неправда која се овде десила да буде упућена и разматрана у комитету у Женеви“, казао је Станивуковић новинарима после састанка.

Посланик Демократске странке Александра Јерков, која је и председница Комитета за људска права посланика у Интерпарламентарној унији, навела је да је прошло више од годину дана откако је ЕУ у свом извештају о напретку региона на путу ка ЕУ све државе региона назвала „заробљеним државама“.

„То су државе у којима се не поштују људска права, у којима су институције слабе и подложне притисцима, које се не могу назвати демократским, које се не сврставају у ред модерних и развијених демократских држава какве су земље чланице ЕУ. То су државе у којима владају неки други интереси, у којима се не поштује воља грађана“, казала је Јерков.

Она је најавила да ће проблеме у вези са дешавањима у Бањалуци изнети у комитету у Женеви, како се овакви и слични догађаји не би понављали.

Према њеним речима, питање изградње демократије у свим државама региона мора бити регионално питање.

„Слике које су обишле цео регион из Бањалуке, којима смо имали прилику да сведочимо, говоре о томе да и овде имамо проблема са ућуткивањем народних посланика, с онемогућавањем да представљају грађане и да овде баш као у Србији имамо ситуацију да онда када су народни посланици нападнути, институције не реагују да их заштите, парламент не реагује и не чини ништа да заштити оне који представљају грађане“, навела је Јерков.

Она је додала да проблем са ућуткивањем народних посланика није проблем опозиције већ проблем за грађане.

„Када покушавате да ућуткате онога ко представља грађане, ви заправо покушавате тим грађанима да одузмете право на политичко представљање“, оценила је она.

Јерков је додала да такво стање постоји у целом региону, истичући да је данашња посета три посланика ДС-а Бањалуци подршка борби против таквог стања и њихова „вишедеценијска тежња да цео регион буде модеран, развијен, демократски, у ком ће институције бити јаке, посланици несметано радити свој посао и у ком грађани неће трпети никакву репресију од стране режима“.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ