lat

Јачање политичког интегритета велики изазов за политичке странке


ПОДЕЛИТЕ:

Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић присуствовала је семинару „Јачање интегритета политичких партија“ који је одржан прошлог викенда у Подгорици у организацији НДИ и ФЕПС.

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

На семинару је учествовало 12 политичких партија социјал-демократске оријентације из јужне и источне Европе (Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније). Констатовано је да је мањак политичког интегитета глобални проблем свих политичких странака, не само оних у нашем региону. Уместо да буду снажни чувари демократског поретка и закона, недостатак политичког интегитета политичких субјеката (појединаца и странка) отвара могућност за непотизам, корупцију и неетичко понашање.

„Да би стекле поверење бирача, странке прво морају на властитом примеру да покажу да су спремне да поштују механизме унутрашње контроле који им стоје на располагању и да јачају демократске процесе унутар њих самих. Велики изазови за сваку странку су доследно поштовање кодекса понашања, спречавање сукоба интереса, селекција кандидата, инклузивност, транспарентност финансирања.

Наш задатак је да унапредимо постојеће механизме и да радимо на проналажењу нових решења како бисмо на личном примеру и на примеру сопствене партије показали да заиста живимо за оне вредности за које се залажемо, као што су слобода, једнакост, солидарност, поштовање људских и мањинских права, транспарентност, поштовање закона и процедура. Дубоко верујем да је политика личног примера једина права политика“, истакла је Драгана Ракић.

Сви учесници семинара добили су радни задатак да унутар својих странака учине конкретне кораке ка јачању политичког страначког интегритета, како би у октобру пред Европским парламентом у Бриселу имали прилику да презентују позитивне помаке које су по том питању иницирали и спровели у дело.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ