lat

ДС: Србији ни Србима са Косова не треба ново Јариње


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка позива на смиривање страсти јер ни Србији ни Србима са Косова не треба ново Јариње. Овакве тензије одговарају само националистичким политичарима и на Косову и у Србији, али никако грађанима који тамо живе.

Демократска странка осуђује прекомерну употребу силе косовских полицијских органа која је очигледно изгледала као представа у којој су косовске власти извеле показну вежбу суверенитета, а српска власт добила излазну стратегију и прилику да покаже патриотизам на домаћем терену. Оно што наводи на сумњу да је реч о договореној представи је и чланак који је објавио портал pravda.rs око поднева са информацијом да је Ђурић ухапшен, а хапшење се десило у поподневним сатима.

Власт која оптужује Запад за хапшење недвосмислено личи на понављање сличних сценарија из прошлости. Са којим доказима Вучић и Ђурић оптужују међународну заједницу Демократска странка и њени народни посланици не знају јер ова власт гуши парламент и сваки дијалог у њему. Ни јавност ни народни посланици нису упознати са преговорима у Бриселу, договорима са Тачијем нити конкретним безбедносним проценама.

Нема напретка док је оваква власт, важно наставити дијалог

Јасно је да све док је оваква власт и на Косову и у Србији неће бити ни напретка у дијалогу ни суштинског помирења. Демократска странка захтева да се смире страсти и наставе преговори у Бриселу, као и обострано потпуну примену Бриселског споразума. У супротном и нашу државу и наше грађане очекује даља политичка и економска неизвесност и даљи застој на европском путу.

Демократска странка поставља питање Вучићу да ли ће истражити убиство Оливера Ивановића на исти начин на који је рекао да ће пред српским органима одговарати сви који су извршили хапшење.

Лицемерно да Српска листа изађе из Владе данас. Зашто нису изашли након убиства Оливера Ивановића?

Демократска странка сматра да је лицемерно да Српска листа изађе из Харадинајеве владе данас, а да у случају убиства Оливера Ивановића нису ни на један начин искористили своју политичку позицију и своје функције, међу којима и ону заменика министра полиције, да убрзају истрагу и приведу правди извршиоце и налогодавце.

Српска листа и њихова одлука о напуштању Владе Косова свакако није донета без амина из Београда, исто као ни када су одлучили да уђу у ту владу. Демократска странка је тада упозоравала да договор о учешћу у власти без договора око политичких питања и плана за очување интереса Срба, већ само договор око поделе мандата и функција, не може да буде ни у чијем интересу, осим у личном интересу оних који ће добити радно место.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ